Index Vakbarát Hírportál

London Budapest nyomában. Sőt. Telefonos app készült az ottani Bubihoz is

2015.05.11. 18:58

Android és  iOSváltozata is van annak az új appnak, amit a "londoni BKK" (a Transport for London, TfL) adott ki az ottani közbringa-rendszerhez, vagyis Boris bike-okhoz, ahogy a kerékpár-barát főpolgármester után nevezni szokás azt. 

Nem hivatalos appok ugyan voltak már szép számmal korábban is, de most végre a TfL is rászánta magát a lépésre. Alighanem azért pont most, mert öt év után megváltozott a főszponzor, új lett a rendszer neve, a bringák színe, szóval minden.

A legfontosabb fícsörök benne:

  • mutatja, hol a legközelebbi dokkoló, és hogy
  • hány bringa van benne,
  • lehet vele fizetni és
  • útvonalat tervezni, valamint
  • visszajelzést ad, ha sikerült a dokkolás.

Az első hármat simán tudja a Mol Bubi is (Android, iOS, WP), ráadásul már tavaly december óta. Plusz van hozzá hibabejelentő, meg egyenleg-ellenőrzés, miegymás, de a legmenőbb rajta talán a QR-kódos kölcsönzés.

Sőt, a nem hivatalos, önkéntes alapú próbálkozások már tavaly ősszel megjelentek a budapesti közbringarendszerhez: a BuBringa még csak fapadosan mutatta, hogy hány üres hely és bringa van a hozzád legközelebb eső dokkolóban, a Bubinevű alkalmazásban viszont tök jópofán behúzták a bubis pontok alá a Mozgásvilág kerékpáros térképét.

Ilyen a hivatalosban sincs sajna, mint ahogy az útvonaltervezés is hiányzik. Azt hiszem ezt irigylem legjobban a londoniaktól, főleg, hogy nálunk a Google Maps sem tervez bringás útvonalat egyelőre.

[via engadget]



Rovatok