Index Vakbarát Hírportál

Mit szólnátok egy lebegő bringaúthoz a Dunán, hosszában? Londonban épp valami ilyesmit terveznek

2015.11.08. 12:24

A "van egy híd a folyón hosszában" poént már elég sokan elsütötték az elmúlt évtizedekben, de úgy tűnik, vannak, akik teljesen komolyan gondolják a megvalósítását. Vagy legalábbis úgy csinálnak.

Londonban most látványtervekkel megtámogatva kezdtek el pénzt kalapozni egy olyan kerékpárútra, amely a Temzén lebegne, végig a part mentén Battersea-től a felhőkarcolós Canary Wharfig, nagyjából 13 kilométer hosszan.

A különleges gyalogos-bringás út célja első ránézésre nem annyira a közlekedési problémák megoldása, mint inkább egy újabb turistaattrakció villantása a Temze partján. A tervek szerint 1,5 font (nagyjából 660 forint) lenne a beugró, ami azért úthasználatnak kicsit borsos, persze ha közlekedési eszközként tekintünk rá, na meg összevetjük a dugódíjjal, nem is rossz.

A fejlesztő River Cycleway Consortium Ltd. abban bízik, hogy nem is kell közpénzt felhasználni a projekthez és elkezdtek az Indigogón gyűjteni. Eddig valamivel több mint 3000 font jött össze ami az (amúgy rugalmasan meghatározott) költségeknek alig 2%-a. A támogatóknak az adomány összegétől függően néhány hetes vagy akár örök éltre szóló belépőt ígérnek a lebegő bringaútra.

Az mondjuk szimpatikus, hogy a kerékpáros/bringás útfelosztást komolyan gondolják, mert ha már túl sokan használják a pályát, a közös használat rossz vért szül. Nos abban bíznak, hogy az utat munkába kerekezéshez használják majd a legtöbben, ehhez igazítanák a sávok használatát és a forgalom irányát (lásd az ábrát).

Ezt mondjuk simán meg lehetne csinálni persze lebegés nélkül is, bárhol, bármelyik városban. A projekt amúgy nem csak anyagilag lenne független a várostól/államtól, de a tervek szerint energetikailag is: kombinált erőművek sorakoznának végig az út mentén, amelyek a szél, a nap és az árapály energiáját egyaránt tudnák hasznosítani.

Hogy az engedélyekkel mi újság, arról nem nagyon esik szó az Indigogón, de ha az óriáskereket bele tudták szúrni a londoni városképbe, meg támogatják a Temze fölé tervezett csodaparkot, akkor lehet, hogy ezen sem akadnának ki a döntéshozók.

Nekem mondjuk kicsit vegyesek az érzéseim, de ha arra gondolok, hogy most az alsó rakparton száguldozó kocsik, vagy korábban a sorban kikötött hajók határozták meg a városképet, akkor megengedő vagyok.

Más kérdés, hogy Budapesten kicsit más méretű és viselkedésű a Duna, na meg az éghajlatunk sem ugyanaz. Mi lenne egy jégzajláskor vagy egy uszadékfákkal terhelt árvízkor?

Nektek hogy tetszik az ötlet? El tudnátok képzelni egy ilyet Budapesten is? [via: SkyNews]

Kerékpárút a Temzén? Hát a Dunán mit szólnátok hozzá?

Szerző: Kerékagy2015. november 8.


Rovatok