Index Vakbarát Hírportál

Egy kerékpár okozott erdőtüzet az USA-ban

2016.09.21. 13:46 Módosítva: 2016.09.21. 13:46

Igen egy kerékpár, és igen erdőtüzet. Olyan abszurdnak hangzik, hogy a legsötétebb bringaellenes kommentelők sem tudnának ilyet kitalálni. Pedig a Bicycling.com napokban megjelent cikke szerint a tűzoltók azt állapították meg, hogy egy mountain bike okozta azt a tüzet augusztus elején, amiben kigyulladt egy védett erdő Kaliforniában, a Sierra Nevada-hegységben.

A dolog elég hihetetlenül hangzik, de a lefelé száguldó egyik montisnak a pedálja csiholt annyi szikrát az egyik kiálló sziklán, hogy az meggyújtotta a száraz gyepet. A biciklisek észlelték a füstöt, visszarohantak, de már hiába próbálták eltaposni a tüzet, lángra kaptak a fák, és közel 50 hektár védett erdő égett le.

A tűzoltók szerint nem ez volt az első eset: egy 2014-es versenyen történt már hasonló tűzeset kőnek csapódó pedáltól, egy másik alkalommal pedig egy felbukó versenyző sziklának vágódó váza okozott erdőtüzet.

Bevallom, hogy nem szeretem, ha kerékpárosok száguldoznak az erdőben, főleg nem, ha védett területeken teszik ezt. Ha az ösvényen, akkor azért, mert veszélyesek a kirándulókra, ha az érintetlen részen, akkor meg azért, mert rohadt nagy pusztítást tudnak végezni a növényzetben, és az erózióról még nem is beszéltünk.

Viszont ezzel együtt sem hiszem, hogy idehaza komolyan kellene tartanunk olyan balesettől, mint amilyen Sierra Nevadában történt. Az ottani klíma (30 fok körüli átlaghőmérséklet, nagyon alacsony páratartalommal, széllel és száraz növényzettel) mellett gyakorlatilag kovakőként működik minden szikla, amihez fémet koccintunk.

Itt azért jóval kevésbé kell tartanunk ilyesmitől. Az erdőkre persze azért nálunk is vigyázni kell!



Rovatok