Index Vakbarát Hírportál

Magyarország egy-két guantánamói foglyot fogadhat be

2009. március 3., kedd 16:50

Magyarország egy-két guantánamói foglyot fogadhat be, de egyelőre még folynak a tárgyalások. Március 16-án utazik majd Washingtonba több uniós biztos és a soros elnökséget adó Csehország belügyminisztere, hogy a kérdésről tárgyaljanak.

Egy-két egykori guantánamói foglyot fogadhat be Magyarország, a tárgyalások azonban még folynak - mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár kedden az MTI-nek.

Horváthné Fekszi Márta elmondása szerint március 16-án az uniós bel- és igazságügyi biztos és a menekültügyi biztos, valamint a soros elnökséget adó Csehország belügyminisztere együtt látogat majd Washingtonba, ahol a guantánamói foglyok befogadásáról tárgyalnak. "Magyarország szeretné megvárni ezeknek a tárgyalásoknak az eredményét" - tette hozzá.Még az országgyűlés külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is megtárgyalja a kérdést.

Február elején Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy a befogadás jelenthet kockázatot az országnak, de a terrorfenyegetettség várhatóan nem növekedne. Az elemző úgy vélte, hogy a befogadással Magyarország jó pontokat szerezhet az Egyesült Államoknál.

A Magyarországra érkező guantanámói foglyok valószínűleg nem kapnak majd menekültstátuszt. Ehelyett olyan speciális státuszba kerülnének, amelynek segítségével kaphatnak magyarországi tartózkodási engedélyt és személyazonossági igazolványt, de úti okmányt nem. A hatóságok pedig rendszeresen ellenőriznék őket - mondta az államtitkár.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését. Guantánamón jelenleg mintegy 250 embert tartanak elzárva a világtól.

Rovatok