Index Vakbarát Hírportál

Megrendezett lehetett a kolumbiai elnökjelölt kiszabadítása

2009. március 10., kedd 07:30

A volt bogotái francia konzul szerint váltságdíjat fizettek az Ingrid Betancourt-t elrabló gerillaszervezetnek.

Noel Saez volt bogotái francia konzul a Le Figaro című párizsi lap újságírójának beszélt arról, hogy meggyőződése: váltságdíjat fizettek a politikust hat éven át fogva tartó Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezetnek, s a túszszabadító akció – a szavai szerint "hollywoodi filmbe illő jelenet" – megrendezett volt.

Úgy vélte, "aki ismeri a FARC-ot, tudja": elképzelhetetlen, hogy a tavaly júliusi akció úgy zajlott le, ahogy azt a hivatalos tájékoztatásban leírták.
A kolumbiai védelmi miniszter annak idején úgy számolt be az eseményről, hogy a kolumbiai hadsereg hírszerzői beférkőztek a gerillák soraiba, és elhitették a túszokért felelős helyi parancsnokkal, bizonyos "Césarral", hogy elviszik a foglyokat Alfonso Canóhoz, a FARC első számú vezetőjéhez. A túszokat ezután három csoportra osztva elszállították egy gyülekezőhelyre. Ott két helikopter várt rájuk, amelyet a katonai hírszerzés emberei vezettek.

Saez - aki egy időben a kolumbiai gerillákkal foglalkozó francia különmegbízott volt - azt mondta, sokkal valószínűbb, hogy "César" együttműködött a hatóságokkal. A parancsnok feleségét nem sokkal az akció előtt őrizetbe vették, vagyis a férfira befolyást tudtak gyakorolni a hatóságok - mutatott rá. Maga a FARC is árulónak tartja "Césart". Az akció végén őt is őrizetbe vették.

Az érintettek cáfolják, hogy a gerillák tetemes összegű váltságdíj fejében engedték volna szabadon Ingrid Betancourt-t és 14 társát. A korrupcióellenes harcáról ismert, Nobel-békedíjra is jelölt volt kolumbiai szenátor Ingrid Betancourt összesen hat és fél évet töltött a terroristák fogságában.

Rovatok