Index Vakbarát Hírportál

Az USA leendő magyar nagykövetéről találgatnak

2009. március 12., csütörtök 15:15 | aznap frissítve

Pletykának minősítette a budapesti nagyköveti kinevezéséről indult találgatásokat Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO-nagykövete, akinek brüsszeli megbízatása nyáron lejár. Az amerikai nagykövetség közben azt is cáfolta, hogy a korábban említett Robert J. Haris lenne a leendő jelölt.

Kurt Volker amerikai NATO-nagykövet csütörtökön találgatásoknak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Brüsszel után Budapesten folytatná pályafutását. "A találgatások, hogy Magyarországra jövök nagykövetnek, csak pletykák" - mondta Volker.

A magyarul nyilatkozó diplomata közölte, az Obama-adminisztráció nyáron új nagykövetet küld Brüsszelbe, ő pedig egyelőre még nem döntötte el, hogy mit csinál a poszt elhagyása után. Szerinte nem aktuális kérdés, hogy felkérés esetén elfogadja-e a budapesti nagyköveti tisztséget. Hozzátette, hogy nagyon szereti Budapestet és nagyon sok barátja van a magyar fővárosban.

Kurt Volker 1994 és 1997 között a budapesti amerikai nagykövetségen teljesített szolgálatot, katonapolitikai kérdésekkel foglalkozott. Vezető szerepet játszott azokon a tárgyalásokon, amelyek megelőzték az IFOR és SFOR boszniai NATO-erőket támogató magyarországi amerikai katonai bázisok létesítését. A svéd, francia, valamint magyar nyelven is beszélő diplomata 2008 januárja óta tölti be a brüsszeli NATO-nagyköveti tisztséget.

A nagykövetség is cáfol

A Magyar Hírlap szerdai számában arról írt, hogy Robert. J. Harist, azaz Haris Róbert amerikai üzletembert egy demokrata párti csoportosulás szívesen látná az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként.

A hírre reagálva a budapesti nagykövetség közölte, hogy a Fehér Ház semmilyen bejelentést nem tett egyetlen személyről sem, aki az Egyesült Államok magyarországi nagykövetjelöltje lenne.

A jelenlegi amerikai nagykövet, April H. Foley április 7-ig marad hivatalában.

Rovatok