Index Vakbarát Hírportál

Göncz: nem tartóztatták fel Sólyomot

2009. március 14., szombat 13:03 | aznap frissítve

Csak a szokásos gyorsított ellenőrzésen esett át a román-magyar határon az államfő konvoja, állítja Göncz Kinga. A külügymniszter ugyanakkor barátságtalan gesztusnak nevezte, hogy Sólyom László gépének leszállási engedélyét megtagadták a románok.

"Információim szerint csak a szokásos gyorsított ellenőrzésen esett át a magyar-román határon szombaton délelőtt az Erdélybe tartó elnöki konvoj" - nyilatkozta szombaton Göncz Kinga.

"Semmi nem volt azon a teljesen normális meneten kívül, ami az, hogy a határnál mindenki odaadta az útlevelét, majd visszaadták azokat. Két perc alatt átjutottak" - mondta protokollos információk alapján Göncz Kinga.

Az MTI viszont úgy tudja, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, és ezt a delegáció egyik tagja is megerősítette az Indexnek. A román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

Elfogadhatatlan, ha nem látják szívesen az elnököt

"Nem csak technikai kérdések állhatnak annak hátterében, hogy Sólyom László államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Erdélyben" - mondta a külügyminiszter.

"A magyarázat egyelőre a technikai magyarázat, illetőleg az erre való hivatkozás. Azért természetesen azt gondoljuk, hogy nem csak erről szól a történet. Ha valóban arról szól a történet, hogy nem szívesen látják a magyar elnököt egy magyar nemzeti ünnep alkalmából, az elfogadhatatlan" - mondta Göncz, aki szerint elképzelhető, hogy a történésekben szerepet játszik a most zajló romániai elnökválasztási kampány.

"Barátságtalan lépés volt a román fél részéről a leszállási engedély megtagadása. A Külügyminisztérium egyelőre nem kapott megnyugtató magyarázatot erre" - tette hozzá.

Berendelték a román nagykövetet

Göncz Kinga emellett megerősítette, hogy a leszállási engedély megtagadásának ügyében csütörtökön a Külügyminisztériumba rendelték a budapesti román nagykövetet, Bukarestben pedig a magyar főkonzult. A Külügyminisztériumban hétfőn reggel értékelik a kialakult helyzetet és várhatóan ismét a minisztériumba hívatják a budapesti román nagykövetet.

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, hogy Nyergestetőn részt vegyen egy kopjafaavatáson, majd Csíkszeredában az ottani március 15-i ünnepségen. Gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, onnan utazott volna tovább az említett helyszínekre. A román légügyi hatóságok azonban visszavonták a köztársasági elnök gépének leszállási engedélyét. Előzőleg a román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát az államfő március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt.

Emiatt Sólyom László nyergestetői programját szombatra tette át, gépkocsival utazott az ünnepség helyszínére, majd még szombaton elindul vissza Budapestre.

Rovatok