Index Vakbarát Hírportál

Tömegek tiltakoztak a NATO ellen

2009. április 2., csütörtök 22:23

Csaknem száz embert vettek őrizetbe csütörtökön Strasbourgban, az anarchisták be akartak jutni a belvárosba, a rendőrség könnygázt vetett be. Az Attack Baden-Badenben tüntetett, rendbontás nem történt. A pénteken kezdődő francia-német szervezésű NATO-csúcstalálkozóra hatalmas rendőri jelenléttel készülnek, a német hadsereg katonákat is kivezényelt.

Újabb összetűzés volt a NATO ellen tiltakozók és a rendőrök között csütörtök délután Strasbourgban, ahol szombaton az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozóját tartják.

Egymástól eltérő helyszíni beszámolók szerint ötszáz és kétezer között lehetett azon demonstrálók száma, akik a számukra Strasbourgtól délre kijelölt területről, a NATO-ellenes faluból be akartak jutni a város szívébe, és a rendfenntartók útjukat állták. Könnygázt vetettek be, és ezúttal, ellentétben a néhány nappal ezelőtti kisebb összecsapásokkal, csaknem száz embert őrizetbe is vettek, közölte a francia rendőrség egy szóvivője.

Anarchisták zúztak a belvárosban

A nagyrészt fekete ruhás, arcukat sállal elfedő, husángokkal felfegyverzett anarchisták tucatnyi buszmegállót megrongáltak, és több utcai szemetest felgyújtottak. Ablakokat törtek be, autókat rongáltak meg, tetemes anyagi károkat okoztak. Egy helyen barikádot is emeltek.

A zavargók megrohantak egy katonai autót, ami véletlenül keresztezte útjukat. A járműben ülő két katona egyike elővette pisztolyát. Nem használta a fegyvert, csak felfelé tartotta a csövét, de ez is elég volt a tömeg meghátrálásához és a jármű biztonságos továbbhaladásához.

A rendőrök végül kiszorították a tüntetőket a város belterületéről, így a kora esti órákra visszatért a nyugalom a Rajna-parti városba. A rendőrség közlése szerint egy sérültje volt az összecsapásnak, egy német sajtófotós.

Baden-Badenben is tüntettek

A strasbourgi tiltakozásokkal egy időben csütörtök délután megkezdődtek a NATO-csúcs elleni tüntetések az állam- és kormányfők első napi nyitó vacsorájának helyszínt adó németországi Baden-Badenben is.

Az Attac nemzetközi globalizációellenes szervezet és több más civil békeszervezet felhívására több százan tüntettek az atlanti szövetség ellen, elítélve a NATO 60 éve folytatott, általuk háborúsnak nevezett politikáját. A hatóságok nem avatkoztak be, a megmozdulás békésen zajlott.

A közös német-francia rendezésű csúcs másik helyszínétől, Strasbourgtól mintegy 70 kilométerre, a Rajna túloldalán fekvő, meseszép német fürdővárosban hatalmas a rendőrségi készültség. Baden-Baden és a közvetlen szomszédságában lévő Kehl körzetében a 28 állam- és kormányfő, továbbá a védelmi és a külügyminiszterek biztonságára csaknem 15 ezer rendőr ügyel, továbbá 600 katona, akiket a Bundeswehr vezényelt oda.

15-20 ezer tüntetőre készülnek

A helyi rendőrség szóvivője csütörtök délután közölte, hogy német területen a csúcs pénteki első napján 15-20 ezer tüntetőre számítanak, és felkészültek erőszakos cselekményekre is. Várhatóan egy körülbelül 3000 fős kemény mag - többnyire szélsőbaloldali, autonóm csoportok - a rendőrök provokálására készülnek. A békésebb tüntetők pedig arra, hogy különböző blokádokkal akadályozzák, illetve késleltessék a résztvevők érkezését, továbbá az ünnepi munkavacsora megkezdését.

A vacsorának otthont adó, fényűző Kurhaus környékét a hatóságok hermetikusan lezárták, az épületet a tervek szerint minden irányból lövészek vigyázzák, miközben a légteret felderítő repülőgépek ellenőrzik.

Obamára külön vigyáznak

A biztonságiak gondjait csak növeli, hogy az előzetes tervek szerint Barack Obama - a külföldi vendégek közül egyedül - megkülönböztetett, katonai tiszteletadás melletti fogadtatásban részesül a piactéren. Onnan pedig vendéglátója, Angela Merkel kancellár kíséretében a városházáig sétál, és beírja nevét Baden-Baden aranykönyvébe. Végül egy négyszemközti találkozót is terveznek Obama és Merkel között.

A német hatóságok - a francia szervekkel együttműködve - már napokkal a csúcs kezdete előtt átmenetileg újra bevezették a Schengen előtti határellenőrzéseket, és fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtereken is.

A NATO-csúcs pénteken a németországi Baden-Badenben munkavacsorával kezdődik, a hivatalos plenáris tanácskozás pedig szombaton lesz a strasbourgi kongresszusi központban.

Rovatok