Index Vakbarát Hírportál

Újraszámlálják a moldovai szavazatokat

2009. április 10., péntek 12:57 | aznap frissítve

A szavazatok újraszámlálásával próbálná csillapítani a kedélyeket a moldáv köztársasági elnök. Voronin pártja a nemzetközi megfigyelők szerint demokratikus választáson nyert, de a magát demokratának nevező román nacionalista ellenzék zavargásokba torkolló tüntetéseken követelte az eredmények megsemmisítését.

Vladimir Voronin elnök pénteken felkérte a moldovai alkotmánybíróságot, hogy rendelje el a parlamenti választások voksainak teljes újraszámlálását az ország stabilitásának helyreállítása érdekében. Az ellenzék vitatja a múlt vasárnap megtartott választások eredményét, és a fővárosban kedden zavargásokba torkollott az ellenzéki pártok által meghirdetett tüntetés.

A választásokat a nevében kommunista kormánypárt nyerte meg, abszolút többséget szerezve a parlamentben - hasonlóan az előző három választáshoz. A szavazást ellenőrző nemzetközi szervezetek szerint kisebb, az eredményt nem befolyásoló szabálytalanságoktól eltekintve a szavazás rendben zajlott.

A moldáv fővárosban, Chisinauban péntek délben nyugalom volt, a délelőtt 10 órára meghirdetett tüntetést az ellenzék nem tartotta meg, csupán néhány tucatnyian gyűltek össze a kormány székhelye előtt. Az újabb demonstrációra, amelyet az egyik ellenzéki pártot vezető főpolgármester engedélyezett, a főváros központi terén került volna sor, ahol a kormány és a közszolgálati televízió székháza is áll.

"Annak a pártnak az elnökeként, amely kétségkívül győzött a méltányos és demokratikus versengésben, azzal a kéréssel fordulok az alkotmánybírósághoz, hogy hozzon egyértelmű döntést az április 5-i parlamenti választásokon leadott voksok teljes újraszámlálásának szükségességéről" - írta közleményében Voronin.

A kommunista párt, amelynek az államfő is tagja, a központi választási bizottság által közölt hivatalos adatok szerint az első helyen végzett a szavazatok kis híján 50 százalékával, 60 helyet szerezve a 101 tagú törvényhozásban. Ez eggyel kevesebb mandátum, mint ami garantálná a párt elnökjelöltjének győzelmét a parlamentben a közelgő államfőválasztáskor. Voronin 2001 óta van hatalmon, eddig kétszer volt elnök, és az alkotmány értelmében harmadszor már nem lehet.

Rovatok