Index Vakbarát Hírportál

Lefegyverezték a kézigránátos támadót

2009. május 21., csütörtök 12:58 | aznap frissítve

Egy kézigránátokkal felszerelt férfi hatolt be Belgrádban az elnöki hivatal épületébe. A férfi egy korábbi bírósági ügye miatt szánta rá magát erre a lépésre. Több órán át tárgyaltak vele, végül lefegyverezték.

Nem sokkal 17 óra előtt a rendőrök lefegyverezték azt a férfit, aki két kézigránáttal besétált a szerbiai elnöki hivatalba, jelentette a Tanjug szerb hírügynökség. Jasmina Stojanov, az elnöki hivatal szóvivője szerint a speciális egység ezekben a percekben is tárgyal vele.

A kézigránátos támadót Dragan Marićnak hívják, és egyáltalán nem ismeretlen a szerb rendőrség előtt, hisz korábban többször is fenyegetőzött, hogy felgyújtja az elnöki palotát. A férfi egy hosszú évek óta zajló bírósági eljárás miatt szánta el magát erre a lépésre.

A férfinél két két M-85-ös gránát volt. A Blic.rs szerint a biztonsági őr megállította Marićot, majd udvariasan bekísérte a bejárattól balra lévő, ovális szobába, amit az újságírók számára alakítottak ki. Az egyik bombát a helyiség előtti kis asztalra tette, a másik - kibiztosított - szerkezetet magával vitte.

Dragan Marić

A rendőrség közlése szerint a férfi korábban több ezer fenyegető e-mailt írt, sőt, már a rendőrségen is többször kihallgatták. Utolsó levelében - amit 11 ezer címzettnek küldött el - azt írta, ha csütörtök délutánig nem oldják meg az ügyét, felrobbantja az elnöki palotát.

Marić 2004-ben nyolcvan napig éhségsztrájkolt, mert cége elvesztett egy pert, és emiatt tönkrement ő és a családja.

A Grand Inter Lizing (GIL) nevű vállalat tulajdonosa 2004-ben beperelte a szerb államot is a strasbourgi emberi jogi bíróságnál, mert sérelmesnek találta a szerb legfelsőbb kereskedelmi bíróság ítéletét, amelyet a JAT állami szerb légitársaság ellen indított perében hozott. Marić több tízmillió dolláros, teljes tönkremenetelét okozó tartozásért perelte a vállalatot. Szerinte a bíróság hatalmasat vétett, mert tanúk szóbeli vallomása, nem pedig banki bizonylatok alapján fogadta el a JAT állítását arról, hogy a tartozást kifizették.

Az elnök is bement

A Tanjug hírügynökség szerint Boris Tadić szerb elnök délután fél 3 körül bement az épületbe. A B92 rádió tudósítói szerint rengeteg rendőr és katonai jármű, illetve mentő is volt a helyszínen. Az épületet és a forgalmat lezárták, a gyalogosoknak is kerülniük kellett.


Nagyobb térképre váltás

Az incidens egy nappal azután történt, hogy Szerbiába látogatott Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke.

Rovatok