Index Vakbarát Hírportál

Magyarfaló költő lesz Marosvásárhely díszpolgára?

2009. június 3., szerda 11:32

Marosvásárhely díszpolgára lehet a "magyarfaló" Lazar Ladariu költő és újságíró, miután e megtisztelő címre az idén őt is jelölte a város román többségű önkormányzata.

Ladariu évtizedek óta folyamatosan magyarellenes cikkeket tesz közzé a marosvásárhelyi Cuvantul Liber című napilapban, amelynek egyik tulajdonosa és főszerkesztője is egyben. Több éven át a Román Nemzeti Egységpárt parlamenti képviselőjeként dolgozott, a 90-es évek elején pedig a Vatra Romaneasca nevű román ultranacionalista szervezet egyik vezető politikusa volt - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdán internetes kiadásában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetét felháborította a városi képviselőtestület döntése, mivel a városi önkormányzati képviselők évekkel ezelőtt megállapodtak abban: sem a magyar, sem a román frakció nem jelölhet olyan közéleti személyiséget díszpolgárnak, akinek személye közfelháborodást válthat ki valamelyik közösség berkeiben.

Az RMDSZ szerint ezt az egyezséget a mostani román tanácstagok figyelmen kívül hagyták. Az önkormányzat magyar képviselői ezért tiltakozásul ki fognak vonulni a június végi városnapok alkalmával szervezendő díjátadó ünnepségről.

A XIII. Marosvásárhelyi Napok alkalmával Ladariun kívül átveheti a díszpolgári címet Hunyadi László szobrászművész, Szabó Béla csíkszeredai magyar főkonzul, Józsa Katalin, a kecskeméti ifjúsági központ igazgatója és Zala F. László, az Egyesült Államokban élő mérnök. Liviu Masalar, a liége-i egyetem professzora Pro Urbe-díjat kap.

Ladariut hatszor jelölték a díszpolgári címre az előző években, de a - korábban magyar többségű - tanácstestület eddig minden alkalommal leszavazta a román frakció javaslatát.

Rovatok