Index Vakbarát Hírportál

Irán: megkezdték a szavazatok részleges újraszámlálását

2009. június 29., hétfő 09:44

Huszonkét kerületben és tartományban számolják újra a szavazatokat Iránban. Hétfőn közölték, hogy a brit nagykövetség kilenc őrizetbe vett helyi alkalmazottjából szabadon engedtek ötöt.

Hétfőn az Őrök Tanácsa megkezdte a vitatott június 12-i elnökválasztáson leadott szavazatok egy részének újraszámolását. Az állami televízió beszámolója szerint az ország 22 kerületében és tartományában számolják újra a szavazatokat.

Irán legfőbb jogalkotói testülete, az Őrök Tanácsa korábban azt javasolta, hogy számolják újra a szavazatok véletlenül kiválasztott tíz százalékát. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető – aki az elnökválasztáson hivatalosan jóval alulmaradt Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnökkel szemben – elutasította ezt a kezdeményezést, és kitart amellett, hogy semmisítsék meg az eredményt.

Az Őrök Tanácsa most elkezdte a szavazatok 10 százalékát ellenőrizni, közölte az Al-Alam állami televízió.

Az ellenzék szerint az újraválasztott elnök csalással szerezte meg hivatalát újabb négy évre. Az eredményhirdetés óta folyamatosak a tüntetések és az összecsapások a rendőrök és az ellenzéki demonstrálók között Iránban. A hivatalos állásfoglalás szerint történtek ugyan szabálytalanságok a választáson, ám azok érdemben nem befolyásolják a végeredményt.

Kiszabadult öt brit követségi dolgozó

Irán hétfőn közölte, hogy a brit nagykövetség kilenc őrizetbe vett helyi alkalmazottjából szabadon engedett ötöt. Haszán Kaskavi iráni külügyi szóvivő beszámolt arról, hogy vasárnap este telefonon beszélt David Miliband brit és Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

Az iráni sajtó vasárnap azt jelentette, hogy a brit diplomáciai képviselet számos tagját az elnökválasztási zavargásokban való tevékeny részvétel vádjával őrizetbe vették. Kaskavi azt mondta: a kilenc személyből már ötöt szabadon engedtek, az őrizetben maradtakat pedig kihallgatták.

Milliband az iráni kollégájával folytatott beszélgetésben hangoztatta, hogy Nagy-Britanniának nincs szándékában beleavatkozni Irán belügyeibe. Mottaki így válaszolt: ha ez a gyakorlatban igazolódik, akkor kedvező lépésnek tekinthető.

Szították a zavargásokat?

A brit diplomácia vezetője vasárnap követelte a teheráni képviselet őrizetbe vett helyi alkalmazottjainak szabadon engedését. Hozzátette: európai uniós kollégái egyetértenek abban, hogy határozott és egységes választ adnak, ha az uniós képviseleteket bármilyen zaklatás vagy fenyegetés éri.

Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere az állami televízióban vasárnap késő este azt állította: videofelvételek bizonyítják, hogy a brit képviselet őrizetbe vett munkatársai a zavargások szítása érdekében elvegyültek a tüntetők között. Ezek az emberek láthatóan jelen voltak az ellenzékiek és a biztonsági erők közötti összecsapások helyszínein.

Ezeknek az embereknek a sorsáról majd az igazságszolgáltatás dönt, amely Szejed Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének irányítása alatt áll - hangoztatta az iráni miniszter.

Rovatok