Index Vakbarát Hírportál

Oroszország további csapatokat vezényel Abháziába

2009. augusztus 12., szerda 19:19 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Moszkva jövőre közel 500 millió dollárt költ a Grúziától elszakadt területeken lévő katonai bázisainak megerősítésére. Az orosz miniszterelnök először látogatott Abháziába azóta, hogy Oroszország közel egy éve elismerte a Grúziától elszakadt területek – Abházián kívül Dél-Oszétia – függetlenségét.

Oroszország elkötelezett a Grúziától elszakadt tartományok iránt, és mind anyagilag, mind katonailag támogatni fogja őket, jelentette ki az Abháziába látogató Vlagyimir Putyin. Az orosz miniszterelnök a katonai jelenlét növelését a "grúz fenyegetéssel" indokolta: az orosz hadsereg megemeli az Abháziában és Dél-Oszétiában állomásozó katonák számát, és "modern határvédelmi rendszer" kiépítésével tervezik erősíteni a két elszakadt tartomány biztonságát. "Mindez nagyjából 463 millió dollárba kerül", mondta az orosz miniszterelnök.

A BBC tudósítója szerint Oroszország rohamtempóban terjeszkedik Abháziában és Dél-Oszétiában: tavaly óta a két területen egyre többen kapnak orosz állampolgárságot, így Moszkva saját polgárainak védelmére hivatkozva avatkozhat be a térségben. Közben a Kreml jelentős pénzösszegeket pumpál az Egyesült Államok szövetségesének tartott országtól függetlenedő területekre. (Moszkva eddig már 2,5 millió rubellel támogatta az elszakadt területek kormányait.)

A pénzt elsősorban katonai célokra fordítják: az abház kormány egyik tisztviselője szerint jelentős beruházásra lehet például számítani egy Szuhumitól délre fekvő kikötőben. A brit szerkesztőség szerint ezt a helyet szemelték ki az oroszok a fekete-tengeri flotta új állomáshelyéül. A flotta jelenleg az ukrajnai Szevasztopolban állomásozik, de a két ország között jelenleg érvényben lévő szerződés értelmében az oroszoknak 2017-ben el kell hagyniuk a támaszpontot, a jelenlegi ukrán vezetés pedig nem vinné tovább az együttműködést.

Abháziában jelenleg nagyjából 1000, Dél-Oszétiában 800 katonát állomásoztat Oroszország, de a védelmi minisztérium már korábban bejelentette, hogy az év végéig tartományonként tovább 1500 katonát vezényelnek ki.

Grúzia szerint a növekvő orosz katonai jelenlét az ország függetlenségének megsértése. A grúzok tavaly augusztus 7-én próbálták meg visszafoglalni a függetlenedő Dél-Oszétiát, de az orosz hadsereg megakadályozta az offenzívát, és ellentámadásba ment át. Az azóta elszakadt két tartomány függetlenségét Oroszországon kívül csak Nicaragua ismerte el.

Rovatok