Index Vakbarát Hírportál

Iszlamisták kikiáltották az emirátust Gázában

2009. augusztus 14., péntek 20:51

Egy iszlamista fegyveres csoport tagjai pénteken kikiáltották az emirátust a Gázai övezetben, majd összecsaptak a Hamász rendőrségével. A harcokban többen meghaltak, legalább tizenöten megsebesültek.

Egy iszlamista fegyveres csoport pénteken kikiáltotta az emirátus a Gázai övezetben, és össze is csapott a területet ellenőrző Hamász palesztin radikális mozgalommal. A különféle jelentések szerint ketten, más források szerint öten meghaltak, több tucatnyian megsebesültek.

A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latif Musza jelentette be egy mecsetben a teokratikus uralom megszületését a Gázai övezetben, amelyet több száz főt számláló, vidáman kiabáló hallgatóság ünnepelt meg. A vezető mögött állig fölfegyverkezett, fekete ruhás, állarcos testőrök álltak, egyikük egy robbanó övnek tűnő kiegészítőt viselt, mondták szemtanúk.

A mecseten kívül mintegy száz, pakisztáni stílusú öltözéket viselő fegyveres állt, majd amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat a Rafahban lévő épületben, és tüzet nyitottak a Hamász embereire.

Iszmail Hánije, a Hamász gázai kormányának vezetője a pénteki igehirdetés alatt tagadta, hogy az övezetben külföldi iszlamista harcosok, az iraki és afganisztáni háború veteránjai tartózkodnának.

Rovatok