Index Vakbarát Hírportál

Hitler rajongója szolgál a dán királyi család őrségében

2009. november 8., vasárnap 17:35

Elismerte a dán hadsereg, hogy a dániai neonáci párt egyik vezető alakja is tagja a király család védelmét szolgáló egységnek.

A hadsereg szóvivője vasárnap megerősítette az AFP-nek a dán média információját, amely szerint a 19 éves Daniel Carlsen, aki a Dán Nemzetiszocialista Mozgalom (DNSB) második számú vezetője és közismert Hitler-rajongó, a királyi őrségben szolgál.

"Szólásszabadság van Dániában, bárki szabadon csatlakozhat a hadsereghez, és lehet tagja egy mozgalomnak" - mondta Kim Grünberger szóvivő, miután az AFP munkatársa megkérdezte tőle: nincs-e kockázata annak, hogy egy neonáci van a királyi család, illetve II. Margit királynő őrségében. "Elvégzi a szolgálatát, amelyre rendszeresen gyakorol, és egyébként sincs az uralkodót közvetlenül védő őrségben - mondta a szóvivő, aki szerint Carlsen, aki négy hónap szolgálat után távozni fog, és hazatér, nem említette, hogy egy neonáci mozgalom tagja, amikor szolgálatra jelentkezett.

Más országoktól eltérően Dániában tolerálják a nyíltan neonáci pártot, tagjai gyakran felvonulnak horogkeresztet viselve, és kendőzetlenül hangoztatják, hogy a hitleri Németország feltámadására vágynak. A dán neonácik jelölteket is állíthatnak a választásokon. A Stiften d'Aarhus című lap, amely elsőként írt a Carlsen-ügyről, azt állítja: a 19 éves férfi többször, nyíltan hangoztatta, hogy Hitler a bálványa, és nem hiszi, hogy a nácik zsidók millióit ölték meg. A dán média szerint Carlsen a DNSB első emberének, Jonni Hansennek a jobbkeze.

Rovatok