Index Vakbarát Hírportál

Irán tagadja Ebadi Nobel-békedíjának elkobzását

2009. november 27., péntek 18:39

Irán állítja, hogy nem vették el Sirin Ebadi Nobel-békedíját, csupán az ügyvédnő számláit zárolták. A teheráni külügyi szóvivő szerint a norvég hatóságok részrehajló álláspontot foglaltak el, figyelmen kívül hagyva, hogy a törvényt mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Teherán tagadta pénteken, hogy elkobozták volna Sirin Ebadi iráni ügyvédnő Nobel-békedíját, ahogy azzal Norvégia vádolta Iránt. Ramin Mehmanparaszt teheráni külügyi szóvivő ugyanakkor közvetve megerősítette, hogy a hatóságok zárolták a Nobel-díjas ügyvédnő bankszámláját, mert "megtagadta az adó befizetését". Szavait az IRNA állami hírügynökség idézte. Az Ebadi asszony vezette emberjogi központ egyik alapító tagjának közlése szerint az iráni hatóságok Ebadi férjének bankszámláját is zárolták.

A szóvivő kijelentette: csodálkoznak azon, hogy a norvég hatóságok részrehajló álláspontot foglaltak el, figyelmen kívül hagyva, hogy a törvényt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Hozzátette: nem érthető az sem, hogy a norvég hatóságok miért igyekeznek igazolni (Ebadi) hanyagságát, illetve az adó megfizetésének elutasítását, és miért kételkednek egyes országok igazságügyi rendszerében. "Tiltakozunk minden ilyen fellépés ellen" - mondta Ramin Mehmanparaszt.

Ebadi a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva hazugsággal vádolta a Nobel-díj lefoglalását cáfoló iráni vezetést. Az ügyvédnő elmondta, hogy a díj a Tejarat bank széfjében volt elhelyezve, és az iráni hatóságok lefoglalták. Egyúttal felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy utazzon Iránba és személyesen győződjön meg az emberi jogok ottani helyzetéről.

Ebadi az Egyesült Államok által pénzelt, prágai székhelyű, fárszi nyelven sugárzó Farda rádiócsatornának nyilatkozva Teherán nyomásgyakorlási szándékát látta a számlazárolásban, de fogadkozott, hogy ez nem fog reá hatni. Megjegyezte, hogy ha az iszlám köztársaság vezetőit feldühítették az emberi jogok iráni helyzetéről készült jelentések, úgy jobban tennék, ha inkább e helyzeten javítanának.

A norvég kormány csütörtökön jelentette be, hogy az iráni hatóságok elkobozták Sirin Ebadi Nobel-békedíját, amit az ügyvédnő 2003-ban kapott az emberi jogok és a demokrácia népszerűsítéséért. Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter kabinetje közölte: elvitték az érmét és okmányát, valamint Ebadi más tárgyait egy banki széfből. "Most fordult először, hogy egy ország valakitől elkobozta a Nobel-békedíjat" - áll a norvég külügyminiszter közleményében.

Ebadi a júniusi, zavargásokhoz vezető iráni elnökválasztás idején külföldön volt, és azóta sem tért vissza hazájába. Az ügyvédnő a Corriere della Sera című olasz lapban november 17-én közölt, New Yorkból adott interjúban elmondta, hogy lakását lefoglalták, nyugdíját, bankszámláját és rokonai bankszámláját zárolták az iráni hatóságok.

Ebadi hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag száműzöttként él. Elmondása szerint a hatóságok azt állítják, hogy 410 ezer dollárral tartozik az adóhivatalnak a Nobel-békedíj után, jóllehet a vonatkozó iráni törvény értelmében a díjakkal járó pénzösszegek adómentesek. Az ügyvédnő mindezek ellenére vissza akar térni hazájába, mert úgy érzi, ott hasznosabb lehet; ettől még az sem rettenti el, ha az iráni hatóságok megfenyegetik, hogy megérkezését követően adócsalásért őrizetbe veszik.

Rovatok