Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsnak tartják a Lockerbie-merénylet időzítőjét

2010. január 6., szerda 20:08 | aznap frissítve

A BBC egyik műsorában megszólaló szakértő szerint nem maradhatott volna meg a robbanás után a Lockerbie-merényletben alkalmazott időzítő, amire hivatkozva elítélték a könyörületességből 2009-ben szabadon engedett líbiai férfit.

A BBC Newsnight című műsora szerint komoly kétségek merültek azzal a bizonyítékkal kapcsolatban, amely alapján a lockerbie-i merénylet ügyében elítélték a líbiai Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahit. A vád szerint a férfi robbantotta fel 1988-ban a skóciai Lockerbie fölött a Panam légitársaság repülőjét.

A katasztrófát követő nyomozás kiderítette, hogy a gép első rakterében plasztikbomba robbant. A katasztrófának 21 országból összesen 270 áldozata volt, közülük 4 magyar és 189 amerikai. A merénylet miatt egyedül al-Megrahit ítélték el, aki folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozta. Az 57 éves rákbeteg férfit 2009. augusztusában könyörületességből kiengedték a börtönből és hazaküldték a skót hatóságok.

A BBC esti műsora szerint a bomba időzítőjének egy állítólagos darabját, amit döntő bizonyítékként kapcsoltak a líbiai férfihoz, a vizsgálat idején nem tesztelték, ráadásul a műsor szerint valószínűtlen, hogy egy ekkora robbanásban bármi is megmaradt volna a szerkezetből. A nyomozók, és a vád is erre épült, azt állították, hogy a bomba egy kazettás magnóban volt elrejtve, amit a merénylő egy barna táskába tett ruhák közé csomagolva, majd a robbanószerkezetet egy digitális időzítő aktiválta. A Newsnight szerint az időzítő darabját a merénylet után három héttel találtak meg a szénné égett ruhamaradványok között.

A BBC megszólaltatott egy bombaszakértőt, aki a rendelkezésre álló adatok és a szerkezet darabkája alapján többször is elkészítette a bombát és annak áramkörét. A szakértő szerint a robbanás mindig teljesen megsemmisítette a szerkezetet, annak egyetlen felismerhető darabja sem maradt meg.

Nem először merülnek fel kétségek a megtalált anyagdarabbal kapcsolatban. 1995-ben egy brit képviselő egyenesen azzal állt elő, hogy a CIA tervelte ki a merényletet. Egy skót igazságügyi bizottság ugyancsak kételkedett a bizonyítékban, amivel al-Megrahit a ruhákkal hozták összefüggésbe. A bizottság 2007-es jelentése szerint "hibák történhettek az igazságszolgáltatásban".

Rovatok