Index Vakbarát Hírportál

Haiti csoda: élve mentettek ki egy csecsemőt

2010. január 21., csütörtök 20:32 | aznap frissítve

Rázuhant a mennyezet, hét napig volt a romok közt, mégis életben maradt egy kéthetes kislány Haiti fővárosában.

Csodáról beszélnek Haitin: egy francia mentőosztag élve húzott ki egy ház romjai alól egy három hete született kislányt. A kis Elisabeth Joassaint több mint egy hetet töltött étlen-szomjan a földrengésben összedőlt házban, írja a The Daily Mail.

A baba a Port-au-Prince-i ház emeletén aludt kiságyában, amikor a földrengésben leszakadt a mennyezet. 22 éves édesanyja kétségbeesetten próbált eljutni hozzá, de a lezúduló törmelékek megakadályozták ebben. A fiatalasszony végül kimenekült a földre rogyó házból, és meg volt róla győződve, hogy újszülöttje odaveszett a földrengésben.

Csakhogy az akkor két hetes Elisabethet szerencsésen elkerülték a zuhanó törmelékek, így hét nap elteltével egy francia mentőosztag életben talált rá egy 15 centiméteres mélységű lyukban. A rendkívül életrevaló gyermeket takarókba bugyolálva hozták ki a romok közül: a kislány gyakorlatilag egy karcolás nélkül túlélte a pusztító katasztrófát, békésen szundikált a csodát emlegető bámészkodók gyűrűjében.

Édesanyját, Michelt, egy futballpályán kialakított táborban érte utól az örömhír. "Isten könyörületessége, hogy életben van" - mondta könnyek közt a fiatal nő.

Elisabeth csodával határos megmenekülése mellett két másik hasonló esetről is beszámoltak a híradások: szerdán egy hétéves kisfiút is élve húztak ki a romok közül. Kiki nyolc napot töltött a törmelékek fogságában.

Ugyancsak nyolc nappal a pusztító erejű rengés után a szomszédok élve emeltek ki egy ház romjai alól egy 11 éves kislányt a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. A lányt egy francia tábori kórházba szállították, ahol az orvosok valóságos csodának nevezték a megmenekülését.

Nem győzik eltemetni a halottakat

Az ENSZ által küldött mentőalakulatok nem adják fel a reményt, és kilenc nappal a rengés után is folytatják a kutatást esetleges túlélők után. "Mindig van remény. Embereink nap mint nap kapnak hívásokat olyan helyszínekről, ahol életben maradt embereket gyanítanak rokonok, ismerősök a romok alatt" - jelentette ki Genfben Elisabeth Byrs szóvivő.

A földrengés sújtotta Haitin mindeközben alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, és naponta tízezer holttestet földelnek el. Tekintve, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak számát mintegy 200 ezerre becsülik, és eddig mintegy 80 ezret tettek tömegsírba, ennek a feladatnak még messze nincs vége. A földönfutóvá lett emberek számát már kétmillióra becsüli a port-au-prince-i kormány, szemben a korábbi, másfél millióról szóló becsléssel. Azok száma, akik azonnali segítségre szorulnak, 250 ezer lehet.

A sérülteknek jelenleg 12 napot kell várniuk arra, hogy ellássák őket. Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el, és tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. E körülmények miatt nagy a járványveszély. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet műveleti igazgatóhelyettese, Greg Elder egyebek mellett hasmenésjárványra és légúti fertőzések elterjedésére számít.

Mint a tábori kórház norvég orvosa, Brynjulf Ystgaard a spanyol hírügynökségnek elmondta, nagyon sok olyan pácienst fogadnak, akinek amputálni kell sérült és elfertőződött végtagját. "Egy amputáció mindig nagyon nehéz döntés elé állítja az orvosokat, különösen egy olyan szegény országban, mint Haiti" - magyarázta Ystgaard.

Rovatok