Index Vakbarát Hírportál

Iszlám hamburgeren vitáznak a franciák

2010. február 18., csütörtök 15:25

Tiltakozást váltott ki francia politikusok részéről, hogy az egyik gyorsétterem-hálózat kísérletképpen kizárólag az iszlám előírások, a halal szerint készített hamburgert kínál nyolc éttermében.

A Franciaországban 350 étteremmel rendelkező Quick több mint két hónapja kínál kísérleti jelleggel halal hamburgert nyolc nagyváros, köztük Párizs, Marseille és Toulouse olyan helyein, ahova elsősorban muzulmán vendégeket vár. A szendvics íze nem változott, a különbség annyi, hogy a felhasznált marhát az iszlám előírások szerint vágják le, a bacon pedig füstölt pulykából készül.

A polémiát Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke robbantotta ki, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kísérletben részt vevő éttermekben csak halal hamburger kapható. Szerinte a Quick „a többiek szabadságát nem tartja tiszteletben”, és „iszlamizációt” kísérel meg.

A szélsőjobboldali politikus mellett több jobb- és baloldali politikus is elítélte a Quick újítását. Xavier Bertrand, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára és Luc Chatel kormányszóvivő is kifogásolta a kísérletet. "A francia társadalom, történelem, kultúra nem a kommunitarizmusról (az etnikai közösségek előjogai elismerésének eszméjéről) szól" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

René Vandierendonck, az észak-franciaországi Roubaix szocialista polgármestere pedig a diszkrimináció elleni hatóságnál, a Halde-nál tett panaszt a Quick "gasztronómiai diszkriminációja" miatt.

Európán belül Franciaországban él a legtöbb muzulmán, becslések szerint 5-6 millió. Kereskedelmi szempontból jelentős piacot jelentenek a már Európában is önálló ágazattá vált halal élelmiszeriparnak, amelyet a francia élelmiszerboltok többsége ki is használ, és külön polcokon kínálja az iszlám előírások szerinti termékeket.

A Quick fél évig kínál kísérleti jelleggel halal szendvicseket, mielőtt végleg döntene azok általános bevezetéséről.

A minaretépítésről tartott svájci népszavazás, majd a teljes testet és arcot takaró női muzulmán női viselet, a burka betiltásáról szóló parlamenti javaslat ürügyén az iszlám szerepe és helye az utóbbi hónapokban heves közéleti vita tárgya lett Franciaországban.

Rovatok