Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalom és fosztogatások Chilében

2010. február 28., vasárnap 23:44

Kijárási tilalmat rendeltek el két helyen Chilében, ahol fosztogattak a szombati földrengés után. A tömeges rablásokat azzal magyarázzák, hogy az emberek napok óta nem tudnak hozzájutni élelemhez, és az egyetlen megoldás számukra az, hogy elviszik a boltokból azt, amire szükségük van. A természeti katasztrófa okozta kár mértéke 15-30 milliárd dollár.

Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, és ez a szám még tovább fog emelkedni, jelentette ki vasárnap tv-beszédében Michelle Bachelet chilei elnök. "Elképzelhetetlen méretű katasztrófával szembesülünk, amely hatalmas erőfeszítést követel", hogy Chile újra talpra álljon, mondta Bachelet, miután hatórás megbeszélést folytatott munkatársaival és a mentések irányítóival.

Az elnök asszony elmondta, hogy növekvőben az eltűntek száma, és bejelentette, hogy fölhatalmazta a hadsereget arra, hogy vegye át a rendfenntartást Concepción tartományban. A chilei kormány a földrengés által leginkább sújtott két régióban rendkívüli állapotot hirdetett, ezekben a körzetekben közszükségleti cikkeket és élelmiszersegélyt fog osztani a lakosságnak, jelentette be Bachelet.

Később a kormány kijárási tilalmat rendelt el a két térségben, ez Maule település térségére és Concepción városra vonatkozik, ahol fosztogatások voltak egy nappal a Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengés után, közölte a chilei állami televízió.

Concepción tartományban a fosztogatók hatalmas pusztítást végezték üzletekben, benzinkutaknál, bankokban és gyógyszertárakban. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be ellenük. Az egyik fosztogató azzal magyarázta a tömeges rablásokat, hogy az emberek napok óta nem tudnak hozzájutni élelemhez, és az egyetlen megoldás számukra az, hogy elviszik a boltokból azt, amire szükségük van.

Jacqueline van Rysselberghe, Concepción polgármestere szerint a városban a helyzet kicsúszik az ellenőrzés alól az alapvető ellátás hiánya miatt. A polgármester katonák kivezénylését kérte a városba.

Több mint másfélmillió családi otthont és számos autópályát ért komoly kár. Constitución kikötővárosban legalább 350 ember halt meg az állami tv jelentése szerint, a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban becslések szerint mintegy százan rekedtek egy összedőlt lakóház romjai alatt, ahol a mentőalakulatok elkeseredett harcot folytatnak az idővel, hogy a betontörmelékek és a romok alól megpróbálják kimenekíteni az ott szorultakat. "Egész éjszaka dolgoztunk, szétzúzzuk a falakat, hogy túlélőket találjunk. A legnagyobb probléma az üzemanyag, a gépekhez szükségünk van üzemanyagra, és vízre az embereink számára" - mondta az alakulatok parancsnoka, Marcelo Plaza.

Időközben az ország legnagyobb légitársasága, a LAN nem menetrendszerinti járatokat indított, miután megnyitották Santiago repülőterét, amelyet előző nap a földrengést követően zártak le.

Az amerikai EQECAT kockázatelemző cég becslése szerint mintegy 15-30 milliárd dollár értékű kár keletkezhetett Latin-Amerika legstabilabb gazdaságú országában, amely a bruttó hazai termék 10-15 százalékára rúghat.

Rovatok