Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek egy amerikai férfit Észak-Koreában

2010. április 7., szerda 07:52 | aznap frissítve

Nyolc évi kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában egy amerikai férfit azzal a váddal, hogy illegálisan lépett az ország területére. Aijalon Mahli Gomes a kedden lefolytatott bírósági eljárás során elismerte bűnösségét. A 30 éves bostoni férfit a múlt hónapban tartóztatták le. Az illető Kínából jövet lépett januárban Észak-Korea területére.

Nyolc év kényszermunkára és súlyos pénzbüntetésre ítéltek egy amerikai férfit szerdán Észak-Koreában, amiért a vád szerint illegálisan lépett be az országba, és amiért - meg nem nevezett - ellenséges tevékenységet folytatott. A hivatalos phenjani közlés szerint a 30 éves bostoni férfi "bevallott "mindent." Az elítéltnek 70 millió wonos, azaz csaknem 140 millió forintos büntetést is fizetnie kell Észak-Koreának.

Aijalon Mahli Gomes korábban angoltanárként dolgozott Dél-Koreában. Ismerősei jámbor keresztényként írták le. Észak-Koreába január 25-én lépett be Kínából. Előtte többször is Phenjan-ellenes tüntetéseken vett részt.

Gomes egy hónappal azután sétált be a sztálinista országba, hogy egy amerikai misszionárius egy befagyott folyón kelt át, azért, hogy felszólítsa Kim Dzsong Ilt: mondjon le az ország vezetéséről a súlyos jogsértések miatt. Többen úgy vélik, hogy a misszionárius példáját akarta követni Gomes.

Elemzők szerint a férfit nem küldik nyolc évre kényszermunka táborba, sokkal valószínűbb, hogy Phenjan, a rossz amerikai kapcsolatok javítása érdekében megkegyelmez neki és szabadon engedi. Az elmúlt bő egy évben már négy amerikait tartóztattak le tiltott határátlépésért. Később mindegyiküket elengedték.

Rovatok