Index Vakbarát Hírportál

Nem fedeztek fel választási csalást Irakban

2010. május 14., péntek 21:13

Nem történt csalás az iraki parlamenti választásokon a bagdadi választókörzetekben, állapította meg a választási bizottság pénteken, miután befejezte a voksok újraszámlálását.

A szavazatok újbóli megszámolását Núri al-Máliki kormányfő síita többségű választási szövetsége kérte, amely a második helyen végzett a március 7-i választásokon. Csak két mandátummal maradtak el Ijád Allávi volt kormányfő felekezeti határokon átnyúló blokkjának eredményétől. Máliki szövetsége azt állította, hogy választási csalások történtek.

Kászem al-Abudi, a független iraki választási bizottság szóvivője elmondta, hogy végeztek 11 928 urnányi voks újraszámlálásával, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szavazás során csalás, manipuláció vagy súlyos hiba történt volna.

A május 3-án kezdett újraszámlálás eredményeit jövő hétfőn teszik közzé. A bizottság egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője nem gondolja, hogy a bagdadi voksok újraszámlálása módosítaná a végeredményt.

Allávi Iraki Blokkja 91 mandátumot szerzett a 325 fős iraki parlamentben. Az országot jelenleg irányító Máliki Jogállamiság nevű listája 89 helyet szerzett. Máliki listája és a választásokon a harmadik helyen befutó, 70 mandátumot szerző konzervatív síita Iraki Nemzeti Szövetség már megállapodást kötött a kormányzásra, így Allávinak kevés esélye van a kormányzásra.

Rovatok