Index Vakbarát Hírportál

A pilóták hibája volt a lengyel elnök balesete

2010. május 26., szerda 14:17

A lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép rendszere automatikusan jelzett a pilótáknak, hogy alacsonyan repülnek, ők mégis figyelmen kívül hagyták a jeleket. Közben az egykori elnök családja végre elmondta fia halálhírét Kaczynski idős édesanyjának.

Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító Tu-154-es rendszere automatikusan jelzett a pilótáknak, hogy alacsonyan repülnek, mégis figyelmen kívül hagyták a riasztásokat - közölte egy Rzeczpospolita nevű lengyel lap szerdán. A katasztrófa körümlényeit vizsgáló bizottság szerint eddig minden jel arra mutat, hogy a pilóták hibáztak.

A nyomozócsoport lengyel tagja, Edmund Klich elmondta, hogy a gép személyzete figyelmen kívül hagyta a talaj veszélyes közelségét jelző, vagy a gép felemelésére utasító automatikus riasztásokat. "Amikor 100 méteres magasságban voltak, fel kellett volna emelniük a repülőt, nem pedig folytatni a leszállást" - mondta Klich a pilótafülkében elhangzottak alapján.

Kedden Klich elismerte, hogy a lengyel légierő parancsnoka, Andrzej Blasik tábornok is a pilótafülkében volt a katasztrófa idején, de az adatrögzítők szerint nem utasította a pilótákat a landolásra. Blasik jelenléte ugyanakkor jelenthetett némi nyomást a pilótáknak.

"Nem stresszelné, ha valamit írna a számítógépén, és a főnöke a háta mögül figyelne? Engem igen" - mondta Klich. A baleset előtt járt egy másik személy is a pilótafülkében, hogy kiderítse, késik-e a gép, de ő tíz perccel a szerencsétlenség előtt távozott - tette hozzá Klich, anélkül, hogy megnevezte volna az utast.

A lengyel elnököt és kíséretét szállító repülő az oroszországi Szmolenszkbe tartott április 10-én, amikor a ködös időben fáknak ütközött nem messze a leszállópályától. A tragédiában 96-an haltak meg.

A baleset körülményeit vizsgáló vegyesbizottság korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint a pilóták figyelmen kívül hagyták az orosz légiirányítás figyelmeztetését is, amelyekben kérték őket, hogy a rossz időjárás miatt inkább máshol szálljanak le. A műszaki hiba vagy a terrorakció lehetőségét kizárták.

Édesanyja csak most tudta meg a hírt

Hat héttel a végzetes repülőgép-szerencsétlenség után végül Kaczynski édesanyja is megtudta, mi történt fiával. A családtagok eddig az orvosok javaslatára nem beszéltek az elnök haláláról, de kedden megtörték a hallgatást.

Mint Elzbieta Jakubiak, az elhunyt államfő hivatalának volt vezetője szerdán elmondta: a két hónapja kórházban lévő 83 éves Jadwiga Kaczynskával a néhai elnök ikertestvére, a volt miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski tudatta kedden a megrázó hírt.

"Most annyi időt töltenek vele a kórházban, amennyit csak lehet, hogy gyászolják Lech-et és (feleségét) Mariát" - mondta az AFP hírügynökségnek Elzbieta Jakubiak, a néhai lengyel államfő volt munkatársa.

Jaroslaw Kaczynski - aki indul a június 20-ra kiírt elnökválasztáson - szombaton újságíróknak nyilatkozva elmondta: édesanyja mentális állapota miatt eddig rettegett attól, hogy beszámoljon neki Lech haláláról. Az idős asszony már súlyos pszichés zavarokkal küzd, és mint Jaroslaw Kaczynski elmondta: az utóbbi időben összetévesztette őt ikertestvérével, ami korábban sohasem fordult elő.

Rovatok