Index Vakbarát Hírportál

Nem büntethető a passzív eutanázia Németországban

2010. június 25., péntek 15:06

A Német Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében többé nem számít bűncselekménynek a passzív eutanázia, ha a beteg előzőleg az őt életben tartó kezelés leállítását kérte. A döntés egy 71 éves, halálos beteg nő esetén alapul, akinek lánya ügyvédje tanácsára vágta el az anyját tápláló csövet.

Nem számít bűncselekménynek a passzív eutanázia, ha a beteg az őt életben tartó kezelés leállítását kérte - döntött pénteken a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság.

A bíróság pénteki döntésével felmentette azt az ügyvédet, akit egy évvel korábban emberölés miatt ítéltek el, mivel passzív eutanázia végrehajtását tanácsolta az öt éve kómában lévő, 71 éves Erika Küllmer lányának.

A neves betegjogi ügyvédnek számító Wolfgang Putz azután javasolta a halálos beteg nőt tápláló cső elvágását, hogy az őt kezelő otthon nem volt hajlandó végrehajtani az asszony korábbi kérését, miszerint nem szeretné, hogy életben tartsák, ha kómába esne.

A csövet a nőt kezelő orvosok ugyan visszahelyezték, de a 71 éves nő két hét múlva természetes halált halt.

Lányát első fokon felmentették az emberölés vádja alól, mert csak ügyvédje tanácsát követte. A kilenc hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt ügyvéd azonban a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely pénteki döntésével egyértelműsítette a passzív eutanáziával kapcsolatos, eddig nem teljesen tiszta, és nehezen értelmezhető német szabályozást.

Németországban így ezentúl nem büntethető, ha a beteg egyértelműen kifejezett kívánságára felfüggesztik az őt életben tartó kezelést. Ebbe beletartozik a lélegeztetőgép kikapcsolása, vagy a beteget tápláló cső eltávolítása is. Az aktív eutanázia azonban továbbra is törvénytelen maradt, és még a beteg kifejezett kérésére sem lehet azt végrehajtani. Ha valaki mégis végrehajtja, az öt évig terjedő börtönbüntetéssel bünthető.

Rovatok