Index Vakbarát Hírportál

Nem szigorítják tovább a dohányzási tilalmat a britek

2010. augusztus 2., hétfő 06:36

Elutasították Nagy-Britanniában azt a kezdeményezést, amely a parkokban és az autókban is megtiltotta volna a dohányzást.

A brit egészségügyi miniszter szerint a kormány nem tárgyalja a jelenlegi dohányzásellenes szabályozás áttekintését és a tilalom további kiterjesztését. Anne Milton megjegyezte, elégedettek az érvényben lévő törvénnyel, amely működőképesnek bizonyult.

Orvosok még márciusban szólították fel a politikai vezetést, hogy újabb szigorításokat érvénybe léptetve tiltsa meg a dohányzást a járművekben és a gyerekek által látogatott nyilvános helyeken, így a parkokban és a játszótereken.

Az orvostársaság dohányzással foglalkozó tanácsadó testülete szerint a korábbi szabályok nagy mértékben hatékonynak bizonyultak, de még mindig "vannak rések, amelyeket be kell fedni". Szakértői jelentésükből kiderült: évente 9500 gyereket kellett passzív dohányzás következtében kórházban kezelni.

A dohányosok egyik érdekvédelmi csoportja, a Forest ugyanakkor úgy véli, a szigorításról szóló javaslat elfogadhatatlan és végrehajthatatlan.

Az orvosok a kormány elutasítása kapcsán csalódottságuknak adtak hangot, de nem mondanak le arról, hogy további szigorításokat próbáljanak meg kicsikarni.

Rovatok