Index Vakbarát Hírportál

A CIA eltüntetett négy foglyot

2010. augusztus 7., szombat 13:02 | aznap frissítve

A CIA különböző átszállításokkal oldhatta meg 2003-ban és 2004-ben, hogy négy terroristagyanús fogoly ne igényelhessen ügyvédet, és ne is fellebbezhessen fogva tartása ellen, írja több névtelen tisztviselőre hivatkozva az AP.

Titokban a guantánamói börtöntáborba szállították 2003-ban az Egyesült Államok négy legértékesebb terroristagyanús foglyát, évekkel ennek nyilvánosságra hozása előtt, majd a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) visszavitte őket titkos tengerentúli börtöneibe, mielőtt az amerikai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte volna nekik az ügyvédet, értesült az AP hírügynökség.

Az AP szerint így két évig úgy hallgathatták ki a foglyokat, hogy azok ne fordulhassanak ügyvédhez és ne fellebbezhessenek fogva tartásuk ellen amerikai bíróságon. Ha három hónappal tovább tartózkodtak volna a Kuba szigetén létesített guantánamói börtöntáborban, már jogosultak lettek volna a jogi segítségre.

Az AP a repülési adatok, valamint hivatalban lévő és egykori amerikai tisztségviselőkkel készített interjúk elemzéséből állította össze a történetet. Valamennyi tisztségviselő neve elhallgatását kérte.

Abd al-Rahim al-Nasiri, az al-Kaida terrorszervezet egykori Perzsa-öbölbeli vezetője, Ramzi Binalsib, aki feltehetően a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat végrehajtó osztag 20. tagja lett volna, Musztafa Ahmad al-Hauszavi, aki az említett terrortámadások kitervelésében segédkezett és Abu Zubajdah, aki az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat tagjainak utazásait szervezte.

Guantánamóra szállításuk előtt az egyes foglyokat - valamint a 2001. szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohammedet - hónapokig különböző országokban, a CIA afganisztáni, lengyelországi, romániai, marokkói börtöneiben tartották fogva és a legkeményebb vallatási technikákat alkalmazták velük szemben. A CIA 2003 nyarának végén úgy vélte, legértékesebb titkaikat már bevallották, ezért Guantánamóra vitte őket, hogy ott várják meg perük kezdetét.

Az őrizeteseket 2004. március 27-én este azonban Guantánamóról sietve visszaszállították a CIA titkos tengerentúli börtöneibe, az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 28-án pedig arról határozott, hogy a foglyoknak jogukban áll amerikai bíróságokhoz fordulni.

A The Washington Post című lap két évvel később nyilvánosságra hozta a titkos börtönprogram létezését, mire George Bush akkori elnök kiürítette a titkos börtönöket. Tizennégy embert, köztük a négy említett foglyot, visszavitték Guantánamóra, és azóta is ott tartják őket fogva.

Rovatok