Index Vakbarát Hírportál

Szlovák fegyvereseket vettek őrizetbe Afrikában

2010. szeptember 3., péntek 09:51

Tíz szlovák állampolgárt vettek őrizetve a Közép-afrikai Köztársaságban, amikor azok fegyvereket és lőszert pakoltak egy tehergépkocsira, írja a Právo című cseh napilap pénteken a Jeune Afrique hetilapra hivatkozva. Az újság szerint a szlovákokat szerdán vették őrizetbe a Közép-afrikai Köztársaság hadseregének katonái. A hetilap először azt írta, hogy cseh állampolgárokról van szó.

A kongói cseh nagykövetség csütörtökön megpróbált hivatalos értesüléseket szerezni az ügyről, illetve az őrizetbe vettek állampolgárságáról. "Információink különböző forrásokból származnak, de hivatalosan semmit sem tudunk" - közölte a Právo című lappal Petr Ríha, a kongói cseh diplomáciai képviselet titkára.

A szlovákokat az ország délnyugati részén, Nola városban fogták el. Két szlováknak állítólag sikerült elmenekülnie, míg a többieket a katonák a fővárosba szállították, ahol fogva tartják őket.

A rendelkezésre álló értesülésekből nem világos, hogy kik is valójában az őrizetbe vett személyek. Francois Bozizéhez, a Közép-afrikai Köztársaság elnökéhez közel álló körök szerint zsoldosokról van szó, akik a jelenlegi hatalom megdöntésével akartak megpróbálkozni. Az ottani védelmi minisztérium viszont azt állítja, hogy vadászokról van szó, akik hivatalosan nyilvántartásba nem vett fegyverekkel rendelkeznek. Az információkat hivatalosan eddig lehetetlen volt ellenőrizni - olvasható a prágai újságban.

A Jeune Afrique szerint a Közép-afrikai Köztársaságban nagyon feszült a belpolitikai helyzet, bár egyelőre nincs hír arról, hogy bárki is erőszakos hatalomátvételt kísérelt volna meg, ahogy arról néhány újság cikkezett.  Bozizé 2003-ban puccsal került az ország élére, két évre rá pedig államelnöknek nyilvánította magát. Várhatóan jövőre államfő, illetve parlamenti választást tartanak, amelyeket eredetileg idén októberre terveztek.

Rovatok