Index Vakbarát Hírportál

A lengyel exelnök nem tudott CIA-börtönről

2010. szeptember 8., szerda 22:03

Aleksander Kwasniewski egykori lengyel elnök állítása szerint nem tudott arról, hogy az amerikai hírszerzés titkos börtönt tart fenn országában.

Egy lengyelországi titkos börtönben tartották fogva, és hallgatták ki erőszakos eszközökkel a Cole hadihajó elleni 2000. évi merénylet kitervelésével vádolt Abd al-Rahim al-Nasirit, az al-Kaida terrorszervezet egykori Perzsa-öbölbeli vezetőjét 2002 végén és 2003 elején, állította az AP amerikai hírügynökség egy cikke, melyre Kwasniewski szerdán reagált Krynica Gorska hegyvidéki üdülőhelyen egy gazdasági fórumon.

Az AP repülési adatok, volt amerikai tisztségviselőkkel készített interjúk elemzéséből, valamint a CIA főszemlézőjének egyik jelentése alapján állította össze a történet építőelemeit.

Az exelnök tagadta, hogy tudott volna ilyen helyszínekről, de azt is kijelentette, hogy nem ismerte teljes mértékben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lengyelországi tevékenységét.

"Ennek utána kell néznem - mondta. - Azt tudom csak megismételni, hogy volt hírszerzési együttműködés Lengyelország és az Egyesült Államok között. Börtönök nem voltak". Kijelentette: Lengyelországban nagyon sok tevékenység folyt a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban, de minden az amerikaiak felelősségi körébe tartozott.

Rovatok