Index Vakbarát Hírportál

Újabb árhullám fenyeget Pakisztánban

2010. szeptember 13., hétfő 21:22

Hat héttel a Pakisztánt sújtó pusztító áradások kezdete után újabb árhullám fenyeget az ország déli részén több várost. A víz az Arab-tenger felé tör magának utat, és eközben újabb településeket önt el Szind tartományban. A helybeliek gátak emelésével próbálják megvédelmezni az árterekben lévő városokat, és elvezetni a vizet a Mancsár-tóba, amely Pakisztán legnagyobb édesvízi tava.

A tó vízszintje már így is veszélyes magasságot ért el. A leginkább veszélyeztetett terület Dadu körzete, ahol már csak néhány centiméter választja el a tóban felgyülemlett vizet attól, hogy az kilépjen medréből. A hatóságok szerint a tó környékén több város került közvetlen árvízveszélybe, és a becslések szerint hozzávetőleg negyedmillió embert fenyeget az áradás.

Az idei nyáron az utóbbi 80 év legsúlyosabb  pakisztáni áradásai pusztítottak az országban: hatmillió embernek kellett elhagynia otthonát, és az árvíz 20 millió lakost fenyegetett. A halálos áldozatok száma 1750 fölött van, de félő, hogy emberek millióit fenyegetheti a halál,  ha nem jutnak időben élelmiszersegélyhez és menedékhelyhez.

Az áradásoknak súlyos következménye lesz a pakisztáni gazdaságra is, az ázsiai országban a számítások szerint 43 milliárd dollár értékű kár keletkezett. Az előrejelzések szerint a gazdasági növekedés két százalékponttal fog csökkenni 2010-ben az árvíz miatt.

Rovatok