Index Vakbarát Hírportál

Feljelentéseket mérlegelne a Külügyminisztérium

2010. szeptember 22., szerda 15:23

A büntetőeljárás lehetőségének megvizsgálását javasolta az elmúlt nyolc év esetleges visszaéléseit vizsgáló külügyi albizottság. Misovicz Tibor helyettes államtitkár azt mondta az ülésen, elképzelhető, hogy megalapozottan tehetnek feljelentést a két ügyben.

Nem kizárt, hogy feljelentések születnek a Budapest Airport külső kormányvárója, valamint a magyar állam New York város önkormányzatánál fennálló ingatlanadó-tartozása ügyében, mondta Miskovicz Tibor helyettes külügyi államtitkár az elmúlt nyolc év esetleges kormányzati visszaéléseit vizsgáló külügyi bizottsági albizottság szerdai ülésén.

Misovicz szerint elképzelhető, hogy a kormányváró és a New York-i adósság ügyében megalapozottan tehet majd a Külügyminisztérium feljelentést. A Külügyminisztérium vizsgálja meg, szükség lehet-e büntetőjogi eljárásra is a New York-i magyar ENSZ-képviselet adótartozása ügyében, javasolta az albizottság.

A testület egyben dokumentumokat kér a Külügyminisztériumtól azzal kapcsolatban, hogy az állam pontosan milyen megállapodások alapján használta az úgynevezett kormányvárót a ferihegyi repülőtéren az elmúlt húsz évben.

Évtizedek óta húzódik

A New York-i magyar ENSZ-képviselet adótartozása évek óta halmozódik, a vita kormányokon átível . A tartozás oka az, hogy az épület megvásárlásakor még a rendszerváltás előtt az akkori külügyi tárcánál valamiért nem a teljes házra kértek diplomáciai mentességet, hanem csak arra részére, ahol diplomáciai munka folyik. A képviseleten azonban vannak lakások, vendéglakások is.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2009-ben jelentette be, hogy más államok képviselete mellett a magyar is mentességet kapott az ügyben, így nem kell fizetni. A döntést azonban New York városa bíróságon támadta meg, mert ingatlanadót követel a képviseletek fenntartóitól. India esetében már született elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet, és abban az amerikai kormány állásfoglalását fogadták el, vagyis elengedték az adótartozást. Az ítélet precedens értékű lehet.

Az előző kormány megbízást adott egy ügyvédi irodának, hogy képviselje Magyarországot az adótartozás ügyében, és ezért egyes vélemények szerint irreális sikerdíjat kínáltak. Végül azonban nem fizettek, mert a tartozást lealkudták ugyan 30 millió dollár körülire, de ezután néhány nappal jelezte az amerikai külügy a tartozás elengedését. Az ügyvédi iroda viszont pert indított a magyar külügy ellen.

Az esetleges kormányzati visszaéléseket vizsgáló külügyi albizottság szerdai ülésén elhangzottak szerint a magyar tartozás most 120-140 millió dollár (kb. 28 milliárd forint) körül lehet. Úgy tudni, a New York-i önkormányzat nyilvántartásában is 100 millió dollár feletti összeg szerepel. Az ügyet vizsgálja a Külügyminisztérium, de az albizottság javasolja, hogy nézzék meg, szükség lehet-e büntetőeljárásra is, egyebek mellett a vitatott összegű ügyvédi megbízás és annak körülményei miatt.

Misovicz Tibor azt mondta, hogy a New York-i adótartozás miatt a Külügyminisztérium előző vezetősége kezdeményezett belső ellenőrzést, amely 2010 elején zárult le. Az új vezetők júniusban kiegészítő eljárást kértek, amelynek megállapításait most elemzik.

A kormányváró ügyében is vizsgálódnak

A repülőtéren lévő kormányváró ügyében szintén 2010 nyarán indítottak minisztériumi vizsgálatot, miután a tárca júniusban levelet kapott a Malévtól arról, hogy tartozása van 2009 januárja és júniusa közötti időszakból. Kiderült, hogy nem volt szerződés a kormányváró használatáról. Végleges jelentés ezután lesz az ügyben, mondta a helyettes államtitkár. Szabó Vilmos, az albizottság MSZP-s tagja, volt külügyi államtitkár szerint az elmúlt 20 évben nem volt írásos megállapodás a kormányok és a Malév között a kormányváró használatáról.

A testület szerdai ülésén úgy foglalt állást, hogy megalapozottnak találják a nyomozást, amelyet a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladása ügyében indítottak, de annak végéig az esetet nem kommentálják.

Rovatok