Index Vakbarát Hírportál

Francia építészhallgatók faházakat építenek a cigányoknak

2010. szeptember 26., vasárnap 16:50

Egy építészhallgatókból álló egyesület az észak-franciaországi Lille-ben apró faházakat épít azoknak a romániai cigányoknak, akiknek táborát a rendőrség felszámolta.

A Szolidáris műhely (Atelier Solidaire) nevű szervezet tagjai és az érintett romák által közösen épített első kilenc négyzetméteres fakunyhót a hétvégén adták át egy eddig sátorban élő öttagú családnak a lille-i építészkar melletti mezőn.

Az ötlet azután született meg, hogy az észak-franciaországi nagyváros határában a nyár folyamán a rendőrség több cigánytelepet is felszámolt. Az építészeti egyetem hallgatói szeretnék megelőzni, hogy a környéken maradt családok sátrakban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között éljenek tovább, és hogy a gyerekek megbetegedjenek - mondta a francia sajtónak Yann Lafolie, a projekt kezdeményezője.

"A romák életkörülményein azonnal javítani kell. Nem várhatjuk meg, hogy mínusz 5-10 fok legyen" - nyilatkozta Elodie Longuemart, az építészhallgatókon kívül tanárokat, a környéken élőket, cserkészeket és a helyi vallási közösség tagjait tömörítő egyesület szóvivője.

A Szolidáris műhely csütörtökre összehívta az építészkar körül élőket, hogy döntés szülessen az egyetem melletti mező jövőjéről. A diákok elképzelése szerint nyolc, a hétvégén átadott faházhoz hasonló faépületet húznának fel, amely átmenetileg befogadhatna romacsaládokat, akiket a gyermekek kora alapján választanának ki.

A kiszemelt gazos terület Lille szélén található és a város tulajdonába tartozik. A diákok elmondása szerint az önkormányzat - amelyet az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára, Martine Aubry vezet - tud a tervükről. A diákok elmondták: bíznak abban, hogy az országosan ismert polgármester felkarolja kezdeményezésüket, miután Martine Aubry többször hangoztatta, hogy a Lille-hez tartozó területeken leállítatja a romák kitoloncolását.

"Elsősorban az emberekre számítunk, az itt élőkre. Mindenkihez bekopogtatunk, beszélünk velük. Van, aki nem mer idejönni. De amint találkoztak a romákkal, azt kérdezik: mit tehetünk értük? ... A velük való találkozás megindítja a segítőkészséget. Egy asszony mos rájuk, mi építészek, házat építünk" - mondta Yann Lafolie a Libération című napilapnak.

Az első kunyhó felépítése előtt a területet egy biodiverzitással foglalkozó szervezet önkéntesei gazolták ki, a faház költségeit a La Pierre blanche (A fehér kő) nevű egyesület állta, amelyet a romák ügyét a régióban felkaroló katolikus pap, Arthur atya hozott létre.

Rovatok