Index Vakbarát Hírportál

Bush személyesen engedélyezte a vízbefojtásos kényszervallatást

2010. november 4., csütörtök 15:39 | aznap frissítve

Több részlet is kiszivárgott George Bush volt elnök kedden megjelenő memoárjából, amelyben állítólag beismeri, hogy személyesen engedélyezte egy terrorista vízbefojtásos kényszervallatását. Bush arról is ír, hogy Putyin kutyákban mérte össze a két hatalom erejét, míg a Katrina hurrikán pusztításakor elnöksége legborzalmasabb pillanatait élte át.

A kedden megjelenő memoárjában George W. Bush volt amerikai elnök elismeri, hogy személyesen engedélyezte a szeptember 11-i terrortámadások egyik feltételezett kitervelőjének, Halid Sejk Mohamednek a vízbefojtásos kényszervallatást, állítja a The Washington Post.

A Decision Points című könyvben Bush felidézi, hogy a CIA megkereste, használhatják-e a kényszervallatási technikát Mohamed esetében. Bush szerint a férfi a feltételezések szerint az Egyesült Államok ellen irányuló további terrorakciókról tudott, ezért engedélyt adott. A könyvet állítólag már olvasó forrás szerint Bush azt írja, hogy újra ugyanígy tenne, ha tudná, hogy ezzel életeket menthet meg.

Dick Cheney volt alelnök egy februári tévéinterjúban már azt mondta, hogy a vízbefojtást imitáló vallatási technika nagy támogatója volt. Bush a könyvben is leírja korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint nem ért egyet azzal, hogy kínzásnak nevezzék a vallatási technikákat.

Nemzetközi emberi jogi szakértők szerint a beismerésnek akár jogi következményei is lehetnek a volt elnökre nézve. David cole, a Georgetown University jogprofesszora szerint azonban nem valószínű, hogy vádat emelnének a volt elnök ellen, aki a beismerésnél nyilván számításba vette a politikai helyzetet.

Barack Obama elnök és Eric H. Holder főügyész szerint a vízbefojtásos vallatás a nemzetközi jog által tiltott kínzásnak minősül, amellyel több republikánus is egyetért. Az Obama-kormányzat ugyanakkor végül nem tett lépéseket a vallatást engedélyező Bush-tisztviselők megbüntetésére.

Putyin kutyája nagyobb

Bush könyvéből más érdekes részletek is kiszivárogtak már. A Reuters szerint többek között az is kiderül, hogy egyszer az amerikai elnök és Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök a kutyáikkal mérte össze erejét.

Bush azt írja, hogy Camp Davidben bemutatta Putyinnak Barney nevű skót terrierjét, válaszul legközelebbi oroszországi látogatásakor egy nagy fekete labrador rohant felé a kertben. "Nagyobb, erősebb és gyorsabb, mint Barney" - idézi fel Bush a mosolygó Putyint.

Rosszul esett neki a rasszizmus vádja

Bush azt is leírja könyvében, hogy elnökség legborzalmasabb pillanata volt, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után tett lépései miatt többen, köztük a rapper Kanye West is azzal vádolta, hogy nem törődik a feketékkel.

A vádak azért merültek fel, mert a hurrikán által leginkább érintett Louisianában és területeken sok fekete lakott. A bírálatok szerint Bush nem lépett fel elég gyorsan és elég hatékonyan. A könyvében az elnök azt írja, hogy ma nem nem repülne át az elnöki különgéppel az elöntött New Orleans fölött, mert így úgy tűnhetett, mintha nem érezne együtt a lenti pusztítás áldozataival.

Rovatok