Index Vakbarát Hírportál

Már Floridában is megjelent a kolera

2010. november 17., szerda 20:23

Bautista Rojas dominikai egészségügyi miniszter helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy az első kolerás beteget, egy 32 éves férfit Hiquey városában szállítottak kórházba. A beteg haiti állampolgár, és nemrég érkezett az országba. Floridában is van már kolerás beteg.

Floridában ugyancsak egy haiti állampolgárról van szó, aki a közelmúltban látogatta meg családját Haitin. A nő egy hete tért vissza Floridába, és a tünetek már akkor jelentkeztek nála. A beteg azóta beteg jól van, és annak kockázata, hogy másokat is megfertőzött, alacsony, mivel munkája során nincs közösségben - közölte Thomas Torok, a floridai egészségügyi hatóságok járványügyi szakértője.

Floridában mintegy 240 ezer olyan ember él, aki Haitin születt, és rendszeresen hazalátogat.

A Dominikai Köztársasággal szomszédos Haitin szerdán ezeregyszázra emelkedett a kolerában meghaltak száma. Jelenleg 1538 beteget ápolnak kórházban, így a járvány október közepi kitörése óta 18382-re növekedett az igazolt és kezelt megbetegedések száma. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet becslése szerint a következő egy év alatt akár 200 ezer embert is megfertőzhet a kór, és a halottak száma elérheti a tízezret.

A dominikai hatóságok hetekkel ezelőtt szigorú óvintézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák az erősen fertőző betegség átterjedését az országba. Korlátozták a haiti állampolgárok határátlépését és a külkereskedelmet is. A kormány szerdán nyugalomra intette a lakosságot, és tovább szigorította a határok ellenőrzését.

Akárcsak Haitin, Dominikán sem volt ismert a kolera egészen a közelmúltig. Haitin zavargások robbantak ki a járvány miatt, a békefenntartókkal történt összecsapásokban két ember vesztette életét, és mintegy húszan sebesültek meg, köztük hat békefenntartó. Az ENSZ cáfolata ellenére sokan azt hiszik, hogy a nepáli kéksisakosok hurcolták be Ázsiából a kolerát.

René Préval haiti elnök kedden nyugalomra intette az embereket. Felhívta a figyelmüket arra, hogy a káosz és instabilitás sosem kínál megoldást a problémákra, és a lövöldözés, a palackok hajigálása, a barikádok emelése, illetve a gumiabroncsok égetése sem pusztítja el a kolera kórokozóját.

Rovatok