Index Vakbarát Hírportál

Kisiklott Kim Dzsongun kínai ajándékvonata

2010. december 27., hétfő 06:48

Az észak-koreai diktátor fiának szánt drága kínai ajándékokat szállító szerelvény ellen szabotázsakciót követhettek el.

Hétfői dél-koreai sajtójelentések szerint kisiklott az a vonat, amely születésnapi ajándékokat vitt volna Észak-Korea leendő vezetőjének. A feltételezések szerint a rendszer ellenzői hajthatták végre az akciót.

Az eset még december 11-én történt, de csak most jutott el a híre a szigorúan ellenőrzött kommunista északról délre. A híradások észak-koreai katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentették, hogy a vonat a Kínával határos Szinidzsu városából indult el. A hírszerzési források szerint a kisiklást szabotázs is okozhatta.

Egy hírszerzőtisztet idézve egy dél-koreai rádió azt közölte: "az északi vasút rendkívül elavult, de ez esetben a sínek annyira megrongálódtak, hogy úgy néz ki: valaki szándékosan tette, mielőtt arra ment volna a vonat." A szöuli hírszerzés azt közölte, hogy vizsgálja a jelentést.

A tudósítások szerint a vonaton Kim Dzsongunnak, Kim Dzsongil fiának szánt ajándékok voltak, köztük drága karórák és tévékészülékek. A 27 éves fiatalembert szeptemberben léptették elő négycsillagos tábornokká.

Ennek ellenére egyre nő a szkepticizmus az északiakban, hogy valóban ő lesz az új vezető. Sokak szerint nem csak fiatal, hanem tapasztalatlan is, emellett Észak-Korea rendkívül rossz gazdasági helyzetben van, így sokak szerint kétséges a dinasztikus utódlás.

Kim Dzsongil apjától, Kim Irszentől vette át a hatalmat. A 68 éves politikus most azt szeretné elérni, hogy legkisebb fia kövesse őt a hatalomban. Kim Dzsongil a feltételezések szerint 2008-ban sztrókot kapott, azóta rossz az egészségi állapota.

Rovatok