Index Vakbarát Hírportál

Merénylet egy kabuli szupermarketben

2011. január 28., péntek 14:45

Öngyilkos robbantást követtek el pénteken az afgán fővárosban, egy külföldiek által is rendszeresen látogatott szupermarketben; a merényletben legkevesebb nyolc ember vesztette életét, további hatan megsebesültek. Mohammad Ajub Szalangi kabuli rendőrparancsnok a helyszínen tudósítóknak elmondta, hogy a halottak között három külföldi és egy gyermek is van.

A terrorcselekmény elkövetését a tálib lázadók vállalták magukra, azt állítva, hogy támadásuk az egyik szerződéses amerikai biztonsági cég ellen irányult. Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő szöveges üzenetben azt közölte tudósítókkal, hogy a támadás célpontja a Blackwater főnöke és a cég alkalmazottai voltak. "Az egyik emberünk tüzet nyitott rájuk, majd felrobbantotta magát, megölve többeket, köztük a Blackwater embereit" - állt az üzenetben.

A Blackwater Worldwide cég, az amerikai hadsereg észak-karolinai központú alvállalkozója ma már a Xe Services nevet viseli.

A robbanás tüzet okozott a Finest nevet viselő élelmiszer-áruházban, amely a nagy erőkkel őrzött Vazir Akbar Hán negyedben van, és több kabuli nagykövetséghez is közel esik. A detonáció miatt szétszóródott konzervek és más áruk miatt a rendőrök nehezen tudták bejárni a füsttel megtelt épületet.

Egy nyugati tanácsadó, aki a támadás idején benn volt az áruházban, elmondta, hogy először egy lövést hallott, ezt követte a robbanás. "Mindenki az épület hátsó felébe menekült" - idézte fel.

Ez volt az első nagyobb, civilek elleni támadás Kabulban, amióta tavaly februárban egyidejűleg két öngyilkos merénylő hajtott végre robbantást a város legnagyobb bevásárlóközpontja és egy szálloda közelében, legkevesebb 14 ember halálát okozva. Mindazonáltal követtek el azóta több kisebb támadást mind külföldiek, mind az afgán biztonsági erők ellen.

A biztonsági helyzet Afganisztánban most a legrosszabb azóta, hogy az Egyesült Államok támogatta afgán erők 2001 végén megdöntötték a tálibok hatalmát - írta a merénylettel kapcsolatban a brit hírügynökség. Az áldozatok száma rekordmagasságba emelkedett a katonai konfliktus és az enyhülés semmilyen jelét nem mutató lázadás minden résztvevőjének oldalán.

Rovatok