Index Vakbarát Hírportál

Cseh menedékjogot kért a volt elnökjelölt

2011. március 18., péntek 11:06

Csehországba menekült Alesz Mihalevics fehérorosz ellenzéki vezető, aki a decemberi elnökválasztásokon a 16 éve hatalmon lévő Alekszandr Lukasenko államfő egyik kihívója volt. Mihalevics menedékjogért folyamodott, és valószínűleg megkapja azt - jelentette pénteken a Pravo című cseh napilap Karel Schwarzenberg cseh külügyminisztert idézve.

Mihalevics felesége szerdán számolt be arról, hogy férje - miután a titkosrendőrség bevonta az útlevelét - újabb őrizetbe vételtől tartva külföldre, "biztonságos helyre" menekült a hatóságok elől. "Kapcsolatban vagyunk, és azt írta nekem, hogy rendben mennek a dolgai, biztonságos helyen van, de azt nem mondja meg, hol" - közölte Milana Mihalevics.

"Mihalevics vízumot kért, amelyet megkapott. A belügyminisztériumtól kapott információ szerint menedékjogot is kért. Személyesen ismerem Mihalevicset. Meggyőződésem, hogy Csehország hagyományaihoz híven megadja neki a menedékjogot. Mihalevics úr azonos értékeket vall velünk, és nagyra becsülöm a bátorságát" - mondta Schwarzenberg.

Mihalevicset több politikus társával együtt december 19-én, egy ellenzéki tüntetést követően vették őrizetbe. Két hónapig tartották fogva, és elmondása szerint ez idő alatt kínzásoknak - többek között alvásmegvonásnak, fizikai bántalmazásnak - vetették alá, így kényszerítve ki, hogy működjön együtt a hatóságokkal.

A december 19-én megrendezett választáson Lukasenkót a szavazatok 80 százalékával választották újra államfővé, az ellenzék szerint csalással. Már a választás estéjén hatalmas tiltakozó tömeg gyűlt össze Minszk központjában, de a karhatalom brutálisan szétverte a megmozdulást. A nyugati hatalmak azóta több szankciót is életbe léptettek a fehérorosz vezetés ellen.

Rovatok