Index Vakbarát Hírportál

Elhozták bin Laden naplóját

2011. május 11., szerda 23:04

Az Oszama bin Laden likvidásását végrehajtó amerikai kommandósok birtokába jutott a terroristavezér kézzel írt naplója, amely tervezett merényletek részleteit is tartalmazta – közölték névtelenül nyilatkozó hivatalos források.

A naplót mintegy száz adathordozóval és öt számítógéppel együtt hozták el bin Laden abbotábádi rejtekhelyéről. Arról, hogy a terrorista rendszeresen írásban rögzítette terveit és elképzeléseit, tudni lehetett az egyik fia által megjelentetett memoárból.

Közben a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy Oszama bin Laden likvidálása és az arab forradalmak után egy új amerikai közel-keleti stratégia meghirdetésére készül Barack Obama amerikai elnök.

Az amerikai elnök várhatóan a jövő héten áll a nyilvánosság elé az új irányvonal meghirdetésével, de a beszéd mindenképpen azelőtt hangzik el, hogy Obama elutazik a május 23-án kezdődő, ötnapos európai körútjára. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az elnök hamarosan megnyilatkozik majd a közel-keleti politikáról, de további részletekbe nem bocsátkozott.

Még kérdéses, hogy Obama az alkalmat felhasználja-e arra, hogy új javaslatokat terjesszen elő az izraeli-arab kiegyezéssel kapcsolatban. Az amerikai elnök május 20-án a Fehér Házban fogadja majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki 24-én beszédet mond a washingtoni képviselőházban.

Rovatok