Index Vakbarát Hírportál

Rendőrörsre támadtak Afganisztában

2011. május 22., vasárnap 08:09

A tűzharcban legalább öt ember meghalt. A tartományi rendőrfőnök szerint meg lehetett volna akadályozni, hogy a támadók behatoljanak az épületbe, ha az egyik őr magyar gyártmányú géppisztolya nem mondja fel a szolgálatot.

Fegyveresek testükre erősített robbanószerrel megtámadtak vasárnap egy rendőrkapitányságot a kelet-afganisztáni Hoszt városban. Órákon át tartó tűzpárbaj kezdődött az épületben köztük és a rendőrök között, és ez még az eseményről szóló tudósítások pillanatában is tartott. A tűzharcban legkevesebb öt ember - három rendőr, egy afgán katona és egy civil - halt meg. Négy rendőr és egy civil megsebesült.

A fegyveresek - feltehetőleg tálib lázadók - egy közlekedési rendőrségi részleget támadtak meg. Behatoltak az épületbe, felmentek az emeletre, és onnét lőttek lefelé a rendőrökre, közölte Hoszt tartomány rendőrfőnöke. A támadást a tálibok mozgalma vállalta magára.

Mint később kiderült, a négy fegyveres támadó az afgán határrendészet egyenruháját viselte. A rendőröknek azonban gyanúsak voltak, és tüzet nyitottak rájuk, azonban az egyik támadónak sikerült lelőnie egy rendőrt, és ezután nyomultak be az épületbe.

A támadók furgonjában talált robbanószert hatástalanították. Három támadó az épület pincéjében felrobbantotta a testére erősített robbanószert. A negyedik után folytatódik a hajsza. A műveletbe a nemzetközi koalíciós erők katonái is bekapcsolódtak.

A tartományi rendőrfőnök szerint - akit az AP amerikai hírügynökség idézett - a támadók behatolását az épületbe meg lehetett volna akadályozni, ha az egyik őr magyar gyártmányú géppisztolya nem mondja fel a szolgálatot, nem akad el. Ezekkel a fegyverekkel az amerikai haderő látta el az afgán rendőrséget.

Rovatok