Index Vakbarát Hírportál

Magyarellenes idézet került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportra

2011. május 25., szerda 11:58

Szellemi és politikai rongálásnak nevezte Szőcs Géza kulturális államtitkár, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal egy vitatott tartalmú táblát helyezett el a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport esztétikai terébe.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára a Szabadság című kolozsvári lapnak elmondta: a magyar kormány, mint a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatainak társfinanszírozója elvárja, hogy ne kerüljön olyasmi a szoborra, amiről őt előzetesen nem tájékoztatták, és amivel aligha értene egyet, hiszen kontextusból kiragadott feliratról van szó.

A tavaly restaurált Mátyás király szoborcsoport előtt hétfőn jelent meg egy bronztábla. A felirata egy vitatott idézet Nicolae Iorga román történésztől: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Szőcs leszögezte: az eset miatt a magyar kormány egészen biztosan nem kívánja visszafizettetni a restaurálásra adott összegeket, hiszen Fadrusz János munkájának a megmentéséről volt szó, amikor anyagilag támogatták a műalkotás felújítását.

"Sajnálatos viszont az, hogy brutális beavatkozás történik a szobor esztétikai terébe, amely legalább olyan ártalmas, mint a rozsda száz év alatt elvégzett munkája, csak ez egyfajta szellemi és politikai rongálás" - hangsúlyozta az államtitkár.

Rámutatott: egyetlen műtárgy esetében sem engedhető meg, hogy hozzátoldjanak valamit, még ha csak a talapzatára is, illetve többet akarjanak elmondani róla, mint amennyit a szobrász vagy a festő közölni akart. Szőcs Géza a legbarbárabb és leggyermetegebb lépésnek tartja azt, hogy egy műtárgyba "behatoljanak" politikai üzenetekkel – olvasható a Szabadságban.

Az idézet először 1932-ben került fel a szoborra, majd 1940-ben, Észak-Erdélynek Magyarországhoz csatolása után lekerült. 1992-ben Gheorghe Funar kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára, törvénytelenül.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a táblát, Kelemen Hunor román művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a kolozsvári polgármesteri hivatal.

Rovatok