Index Vakbarát Hírportál

Jemenben menekül a lakosság

2011. június 4., szombat 14:21 | aznap frissítve

Ezrek menekülnek a fővárosból az elnöki palotát ért támadás után, a hivatalos források viszont cáfolják, hogy köztük van az ország elnöke is. Az Arab-félszigeten lévő országban a múlt hét óta 160 embert öltek meg a harcokban, ami egyesek szerint a polgárháború kezdetét is jelentheti.

Ezrek menekültek el a jemeni fővárosból szombaton egy nappal az után, hogy az elnöki palotát támadás érte, s Ali Abdalláh Száleh államfő is megsebesült.

A szanaái palota mecsetjébe a pénteki ima közben csapódott be egy gránát. A könnyebben megsebesült államfő az éjjel rövid hangüzenetben erősítette meg, hogy jól van, s törzsi ellenségeit tette felelőssé a támadásért. Száleh erői azóta megtorló támadást intéztek a Szádek al-Ahmar sejk vezette törzsi szövetség vezetőinek házai ellen.

A törzsi vezető fivére, Hamíd al-Ahmar háza ellen aknavetőkkel végrehajtott támadásban pénteken tízen meghaltak és harmincöten megsebesültek, a köztársasági gárda pedig pénteken támadást intézett a másik fivér, Mizhidzs háza, valamint a dezertált Ali Mohszen al-Ahmar tábornok rezidenciája ellen is.

Az összecsapásokban közel 200 ember halt meg a legutóbbi két hét során. A főváros egyes negyedei a lakosok elmenekülése után kísértetvárosokká változtak.

A nagyhatalmak aggódnak

A helyi hírügynökség jelentése szerint Szaúd-Arábiába szállították kórházi kezelésre a pénteken, az elnökkel egy időben megsebesült négy politikust, köztük az elnök súlyos állapotban lévő biztonsági főtanácsadóját, a miniszterelnököt és a parlament két vezetőjét.

Eközben a BBC azt írja, a jemeni vezetés cáfolta, hogy Száleh elnök elhagyta volna az országot a támadások után. Az éjszaka űzszünet állt be a harcokban, melyekben a múlt hét óta 160 ember vesztette életét, és amelyek a polgárháború szélére sodorták az országot.

A főváros körül mindenhol tankok és biztonsági ellenőrző pontok vannak, sok utat lezártak. Az USA, az Európia Unió és az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa azonnali tűzszünetet sürget. A nagyhatalmakat ugyanis aggasztja, hogy a világ legnagyobb kőolajexportőrével, Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenben - amely egyben al-Kaida arab-félszigeti csoportjának fellegvára - összeomlik az államgépezet, tovább fenyegetve a térség és az öbölbeli olajszállítások biztonságát.

A felkelés januári kezdete óta közel négyszázan haltak meg Jemenben. A civil tüntetések mellett több városban folynak harcok, katonai egységek is átálltak a felkelők oldalára. A 33 éve hatalmon lévő Száleh, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egykori szövetségese a nemzetközi nyomásnak ellenállva háromszor utasította el az öböl menti monarchiák közvetítésével tető alá hozott megállapodást, amelynek értelmében büntetlenül távozhatott volna a hatalomból.

Rovatok