Index Vakbarát Hírportál

A soknemzetiségű Koszovó csak tündérmese

2011. június 12., vasárnap 07:55

El kell felejteni a soknemzetiségű Koszovóról szóló tündérmesét, és Belgrádnak Albániával kell tárgyalnia a terület jogállásáról - mondja Ivica Dacic szerbiai miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

A Press című belgrádi napilapban megjelenő interjúban a politikus kifejti, hogy bárki bármit mond, Koszovó sorsáról nem a szerbek, és nem is az albánok döntenek, hanem a legnagyobb hatalmak. A politikus az elmúlt hetekben többször magára vonta a világsajtó figyelmét Koszovó felosztásáról szóló nyilatkozataival.

Dacic szerint mindenki számára világos, hogy Koszovó egyedül nem tud boldogulni, és Nagy-Albánia megteremtésének folyamata zajlik, ezért Belgrádnak Tiranával kell tárgyalnia. A szocialista párti politikus hangsúlyozta, hogy ez a személyes álláspontja még akkor is, ha árulással vádolják, és szemére vetik, hogy nyilatkozataival szembemegy kormánya hivatalos politikájával.

Némelyeknek áruló, némelyeknek nagyszerb szélsőséges vagyok. Pedig csak reális vagyok - mondta Dacic interjújában. Koszovót - Szerbia egykori déli tartományát - túlnyomó többségében albánok lakják, a szerbek viszont vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik a területet. Az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után Koszovót ideiglenes ENSZ-igazgatás alá helyezték. A terület 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia nem ismer el.

Rovatok