Index Vakbarát Hírportál

Belga válság: A nacionalisták sem segítenek

2011. július 7., csütörtök 19:22

A flamand nacionalista párt (N-VA) csütörtökön visszautasított egy újabb ajánlatot, amelynek elfogadásával újrakezdődhettek volna a kormányalakítási tárgyalások a történetének leghosszabb belpolitikai válságát élő Belgiumban. A Flandria önállóságát célul kitűző, Bart De Wever vezette N-VA – Belgium legnagyobb pártja – elégtelennek minősítette a kormányválság megoldásával megbízott vallon szocialista politikus, Elio Di Rupo javaslatait.

A belga szocialistákat (PS), a frankofón oldal vezető pártját irányító Di Rupo hétfőn tett le az asztalra egy kormányprogramot, amely – a flamand követelésekre válaszul – költségvetési szigort, valamint a belga régiók autonómiájának megerősítését célzó intézményi reformokat ígért.

"A legjobb akarattal sem tudom azt mondani, hogy ennek a jegyzéknek az alapján sikerre vezethetnek a tárgyalások" - dobta vissza a javaslatot Wever csütörtöki sajtókonferenciáján. A 2010. június 13-i választásokkal kezdődött belga politikai válság csak méginkább elmélyült, mióta Di Rupo kijelentette, hogy a holland nyelvű északi országrész szavazását tavaly megnyerő N-VA részét kell képezze a jövendő kormánykoalíciónak.

Azóta pedig, hogy számos más párt – így a vallon és a flamand oldal szocialista, liberális és centrista pártjai – igent mondtak a tárgyalásokra és hajlandóak voltak módosítani is legfontosabb programpontjaikat, minden tekintet az N-VA felé irányul.

Több mint egyévi politikai bénultság után úgy tűnt, Di Rupo újabb kormányprogramja végre lehetővé teszi a kabinet megalakítását. Egyebek közt a szövetségi intézmények reformját javasolta egyes kompetenciáknak a régiók számára való átadásával, mindazonáltal elég erős szövetségi államot ígért a frankofón Vallónia és Brüsszel igényeinek megfelelően, amelyek az ország szétszakadásától tartanak.

Rovatok