Index Vakbarát Hírportál

Vagonba velük, és mehetnek az EU-ba

2011. július 7., csütörtök 16:11

"Mind egy szálig, akikért annyira sírnak Nyugaton, már holnap felszállhatnak a vonatra, de ha sürgős, repülőgépet is teszek alájuk, és mehetnek az Európai Unióba. Már ha befogadják őket" - idézi Alekszandr Lukasenkót a RIA Novosztyi. A fehérorosz államfő a lengyel külügyminiszter korábbi kijelentéseire - aki azt mondta, az EU kész segíteni a keleti szomszéd gazdaságának tapra állításában, amennyiben szabadon engedik a politikai foglyokat - reagálva ugyanakkor kijelentette, nem hajlandó emberi sorsokkal üzletelni.

Lukasenko egyúttal leszögezte, Fehéroroszországban nincsenek politikai foglyok. A december 19-ei zavargások idején őrizetbe vett hatszáz személy közül 28-30-at ítéltek el tömeges rendzavarásért. Az elnök szerint mindez jogszerűen történt, megdönthetetlen tények és bizonyítékok alapján.

Lukasenko többször beszélt arról, kész lenne kegyelmet adni többek között a korábbi elnökjelölteknek is. "Nincs értelme arra pazarolni az állam pénzét, hogy etessük őket a börtönökben" - mondta erről. A legsúlyosabb büntetést a fehérorosz politikai ellenzék legjelentősebb alakja, a korábbi miniszter, Andej Szannyikov kapta, öt év börtönre ítélték májusban.

Ezen a héten legalább 140 ellenzéki kapott hosszabb-rövidebb elzárást, őket a hét végén fogták le, mert tüntetésre készültek az elnök rendszere ellen a fehérorosz függetlenség napján. A legtöbben 2-15 napos elzárást kaptak, volt, akire átszámítva 140 eurós pénzbüntetést szabtak ki.

A rendőrség könyörtelenül elfojtotta a vasárnapi tiltakozó akciókat; országszerte összesen csaknem 400 embert vettek őrizetbe.

Rovatok