Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra hozhatják Nixon titkos vallomását

2011. július 29., péntek 19:55 | aznap frissítve

Nyilvánosságra hozhatják Richard Nixon volt amerikai elnök titkos vallomását, amelyet a republikánus politikus a Watergate-ügyben tett, rendelte el egy szövetségi bíró. Royce Lamberth engedett a Nixonról és a Watergate-ügyről több könyvet is szerző Royce Lamberth történész és más szakértők kérésének, írja a Reuters.

Nixont az 1970-es évek legnagyobb politikai botrányáról kérdezték 1975. június 23-án és 24-én. A Watergate-ügy miatt Nixonnak 1974. augusztus 9-én le kellett mondania, kormányzatának több tisztviselőjét is elítéltek.

Lamberth bíró szerint a vallomás különösen fontos az amerikai történelemben, titkosításának feloldása pedig kiegészítheti az eddigi történelmi ismereteket, és segíthet egy jelentős történelmi esemény pontosabb megértésében.

Az amerikai igazságügyi minisztérium többek között a vallomásban említett emberek személyiségi jogára hivatkozva ellenezte a nyilvánosságra hozását, ugyanakkor a bíró szerint az említett emberek többsége vagy elhunyt már, vagy pedig nyilatkozott már szerepéről a Watergate-ügyben.

Az igazságügyi minisztérium egyelőre vizsgálja, hogy fellebbezzen-e a döntés ellen, ezért Nixon vallomását még nem hozzák nyilvánosságra.

Rovatok