Index Vakbarát Hírportál

Listát írt követeléseiről a norvég merénylő

2011. augusztus 2., kedd 12:59 | aznap frissítve

Ügyvédje szerint a valóságtól elrugaszkodott kéréseket írt össze Anders Behring Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg a norvégiai támadásokban, írja az AP. A norvég merénylő többek között a norvég kormány lemondását követeli, és teljes politikai reformot akar, emellett azt szeretné, ha egy japán pszichiáter vizsgálná meg elmeállapotát.

Breivik két listát adott ügyvédjének, Geir Lippestadnak. Az egyikben a raboknál megszokott kérések, cigaretta és ruhák szerepelnek. A másikat azonban az ügyvéd úgy kommentálta, hogy az azon szereplő kéréseket lehetetlen teljesíteni.

A legkisebb kérés a japán pszichiáter, aki a két norvég szakember mellett vizsgálná meg a merénylőt. A norvég pszichiátereknek november 1-ig kell megállapítaniuk, hogy a férfi beszámítható-e. Breivik azt állította, hogy a japánok megértik a becsületről alkotott elképzelését, ezért egy japán szakember jobban megértené, mint egy európai.

A norvég merénylő emellett teljes politikai reformot követel, amelyben kulcsszerepet szánna magának. Lippestad szerint Breivik megváltoztatná a norvég és az európai társadalmakat, amelybe a norvég kormány lemondása is beletartozik. Erről ugyanakkor nem árult el többet az ügyvéd.

A férfi azt állította, hogy a második listáján szereplő követelésekért cserébe kész információkat adni a korábbi vallomásában említett másik két terrorista sejtről.

A nyomozók vizsgálták Breivik állításait, azonban egyelőre nem találták nyomát egy kiterjedt összeesküvésnek, amelyről a férfi 1516 oldalas manifesztumában is írt. Ugyanakkor továbbra is vizsgálják, hogy milyen radikálisokkal lehetett kapcsolatban Norvégiában és külföldön.

Rovatok