Index Vakbarát Hírportál

Obama 67-es tervére építhet Netanjahu

2011. augusztus 2., kedd 08:25

Drámai politikai irányváltást jelezve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy az 1967-ben vívott hatnapos háború előtti határokról tárgyaljon a palesztinokkal, jelentette az izraeli közszolgálati rádió és a TV2 televízió hétfőn.

Netanjahu eddig nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen határvonalakról egyeztetne az izraeli-palesztin béketárgyalásokon. Egy magas rangú izraeli tisztségviselő nem erősítette meg nyíltan, hogy a miniszterelnök most már hajlandó elfogadni tárgyalási alapnak a Ciszjordánia határait ideiglenesen kijelölő 1949-es tűzszüneti vonalat, de azt mondta, hogy Izrael Barack Obama amerikai elnök javaslatát alapul véve igyekszik új formulákat találni a béketárgyalások újraindítására.

Közel-keleti politikáját felvázolva Obama májusban azt javasolta, hogy Izrael és Palesztina határai az 1967-es vonalakra épüljenek, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanának. Netanjahu akkor dühösen reagált, és leszögezte, hogy Izrael nem vonul ki teljes egészében Ciszjordániából. Igaz, Obama nem is ezt javasolta.

A TV2 csatorna értesülései szerint Netanjahu most alapvetően elfogadja ezt a kerettervet, amelynek alapján Izrael földeket ad át a palesztinoknak cserébe azért a ciszjordániai területért, amelyen a legnagyobb zsidó telepek találhatóak. Palesztin tisztviselők jelezték, hogy nem kaptak ilyen értelmű javaslatot Izraeltől.

A névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő nem cáfolta a televízió információit, de nem volt hajlandó megerősíteni sem a részleteket. Mindössze annyit mondott, hogy Izrael nem vonul ki teljes egészében Ciszjordániából.

Izrael igyekszik rávenni a palesztinokat, hogy mondjanak le arról, hogy saját államukat szeptemberben az ENSZ-közgyűlésben ismertetnék el, amit a palesztinok a zátonyra futott béketárgyalások miatt kezdeményeztek.

Rovatok