Index Vakbarát Hírportál

Hamburgerrel ünnepelte Obama az adósságplafon megemelését

2011. augusztus 3., szerda 22:27

Az adósságplafon-megállapodáson dolgozó stábot hívta meg hamburgerezni az amerikai elnök. 1700 kalóriát falt be a 2500 milliárd dolláros emelés örömére.

Barack Obama amerikai elnök hamburgerezni hívta meg a kongresszus Good Stuff Eatery nevű éttermébe az adósságplafon-kompromisszumon dolgozó stábját - közölte szerdán internetes kiadásában a The Washington Times.

A segítőinek több hónapos, szinte megállás nélküli munkáját értékelő közös étkezésen a vonalaira egyébként gondosam ügyelő Obama egy 1700 kalóriás fogást tett a magáévá. Az elnök szerdán írta alá azt az adósságplafon 2,4 ezer milliárd dolláros emeléséről - és egyúttal a deficit potenciálisan 2,5 ezer milliárd dolláros csökkentéséről - szóló törvényt, amely több hónapig tartó, késhegyre menő vita után végre elhárította azt a veszélyt, hogy az Egyesült Államok kormánya fizetésképtelené váljon.

Nem a mai volt az első eset, hogy Obama a hamburgerdiplomácia eszközéhez nyúlt. Dmitrij Medvegyev orosz elnököt például a Ray's Hell Burger nevű helyen látta vendégül a Potomac túlpartján fekvő Arlingtonban. Az elnök egyébként gyakori vendége a Washington környékén népszerű és immár országosan is terjeszkedő Five Guys nevű láncnak.

A Good Stuffban azonban az elnök a felesége - aki egyébként az egészséges életmód  és a tudatos érkezés népszerűsítése mellett egy saját fehér házi konyhakerttel is kampányol -, Michelle "vadászterületére" hatolt be. Az étkezde a first lady tiszteletére forgalmazza a "Michelle sajtos szabad nevelésű pulykaburgert".

Feleségének kitartó lebeszélése ellenére a csütörtökön 50 éves elnök nagy hódolója maradt a hamburgernek, pontosabban a cheesburgernek. Hivatalos útjai és kampányturnéi alkalmából Obama környezete is gyakran rendel sajtburgert. A Fehér Ház lakója elsőként ezt evett az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén is.

Rovatok