Index Vakbarát Hírportál

Flashmob-fosztogatások riasztják Amerikát

2011. augusztus 17., szerda 11:27 | aznap frissítve

A jellemzően fekete fiatalok körében népszerű fosztogatási forma a közösségi szájtokon szerveződik, a résztvevők gyakran nem is ismerik egymást. A rendőrség egyelőre tehetetlennek látszik, és aránytalan szigorral válaszol.

Eddig ismeretlen bűnözési forma megjelenése látható egy átlagos marylandi bolt biztonsági kamerájának felvételén. Az üzletben megjelenik néhány fiatal vásárló, akiket gyors ütemben egyre többen követnek, hirtelen megtelik a bolt, mindenki kapkodja, amit ér, majd alig egy perccel a feltűnésük után az egész társaság fizetés nélkül távozik, ugyanolyan gyorsan, ahogy érkezett.

A Montgomery County Police felrakta a felvételt a Youtube-ra, hogy az elkövetők nyomára bukkanjon. A CNN tudósítása szerint a boltot kifosztó fiatalok felét már azonosították. A hír mégsem olyan megnyugtató, mivel nem egyedi esetről van szó. Hasonló esetekről számoltak be Clevelandből, Chicagóból, Washingtonből és Philadelphiából is.

Az elkövetők mások, a módszer azonban hasonló. A rendőrség szerint a flashmob-fosztogatások rásztvevői nem is feltétlen ismerik egymást. A támadások közösségi oldalakon szerveződnek, de vannak olyan feltételezések, hogy továbbított sms-ek vagy emailek verbuválják a résztvevőket.

Kijárási tilalom fiataloknak

A rendőrség egyelőre tehetetlen. A philadelphiai polgármester kijárási tilalmat vezetett be 18 éven aluliaknak péntek és szombat este kilenc óra után. A kijárási tilalom a város központi zónáját érinti. A megszegők vagy szüleik jelentős bírsággal sújthatók.

Cleveland, Chichago és Washington intenzív rendőri jelenléttel válaszolt az új bűnözési módszerre, és számos fiatalt le is tartóztattak. A CNN által megkérdezett rendőrök szerint mindez azonban nem állította meg a trendet, és a flashmob-fosztogatások terjedésére számítanak.

A közösségi média szerepet játszott egyébként a londoni zavargások terjedésében is. David Cameron miniszterelnök is felhívta a figyelmet erre egy beszédében, kijelentve, a rendőrség igyekszik figyelni ezekere a csatornákra, hogy elejét vehesse a bűneseteknek. Láthatón az angol kormány is komolyan veszi a neten szerveződő bűnözést: kedden négy év börtönre büntettek két férfit, akik egy észak-nyugat angliai városban próbáltak zavargásokat szítani a közösségi médiában posztolt üzeneteikkel.

Rovatok