Index Vakbarát Hírportál

Rátámadtak a romákra a cseh tüntetők

2011. augusztus 27., szombat 16:02

Mintegy 1600-1700 ember vett részt azon a péntek esti tüntetésen az észak-csehországi Rumburkban, ami után mintegy 300 ember a romák lakta telepre indult, ahol kövekkel, üvegekkel, almákkal dobálták meg a házakat.

A helyi romák egy része a péntek esti akció idejére már korábban elhagyta otthonát, míg mások bezárkóztak. A tüntetők - köztük szélsőjobboldali mozgalmak több tucatnyi képviselője - cigányellenes jelszavakat skandáltak. A prágai közrádió jelentése szerint a rendőrök a romákra támadók közül egy személyt őrizetbe vettek, többet pedig elővezettek és kihallgattak.

Elit kommandósok vigyáznak a rendre

A helyi lakosság és a régióban az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség ebben a hónapban mérgesedett el, hírek szerint azután, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsérültek. A hatóságok a támadásokat "rasszista indítékúnak" minősítették, a belügyminisztérium egy hete 50 tagú elit kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendőrség eddig hét roma támadót vett őrizetbe, s eljárást indított ellenük.

Az észak-csehországi Varnsdorf környékén már hosszabb ideje konfliktusok vannak a helyi lakosság és a betelepülő romák között. Májusban a régió 18 településének polgármestere levélben fordult Petr Necas kormányfőhöz, hogy az állami hatóságok orvosolják a helyzetet. A polgármesterek helyi polgárőrséget is létre akartak hozni, de azt a hatályos cseh törvények nem engedélyezik.

Észak-Csehországban egyre súlyosabb problémát jelent a nagyszámú, rossz körülmények között élő, s döntően munkanélküli roma lakosság. A helyi megfigyelők és a prágai sajtó szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy a régióba romák szervezett betelepítése folyik. Az ingatlanügynökségek ugyanis főleg Közép-Csehországban olcsón megvásárolják a romák házait, amelyeket felújítva jó pénzért később értékesítenek. A romákat eközben olcsó, alacsony komfortú lakásokba költöztetik a határ menti régiókba. Az ottani városokban így romagettók alakulnak ki. A mintegy 11 ezer lakosú Rumburkba tavaly például több mint 1200 roma települt be, míg legalább ugyanennyi már az idei első félévben.

Csehországban a 2001-es népszámláláskor csak alig 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek, nem hivatalos kimutatások szerint azonban a csehországi romák száma meghaladja a 250 ezret. Számos helyen a romák munkanélkülisége szinte százszázalékos, a családok egyetlen hivatalos jövedelmét döntően a szociális támogatások jelentik.

Rovatok