Index Vakbarát Hírportál

A szófiai rendőrség megrohamozta a líbiai nagykövetséget

2011. szeptember 2., péntek 21:45

Az új líbiai kormány kérésére a bolgár rendőrség pénteken rohammal elfoglalta az észak-afrikai ország szófiai nagykövetségét, hogy kitessékelje onnan a nemkívánatos személyeknek nyilvánított diplomatákat.

Július végén fordulat történt a szófiai líbiai nagykövetségen. A képviselet konzuli részlegének vezetője, Ibrahim al-Furisz letépte országa korábbi zászlaját, összetörte a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt ábrázoló aranyozott mellszobrot, összetaposta a vezető fotóit és megütötte a követség ideiglenes ügyvivőjét. A történtek ellenére Furisznak nem sikerült kapcsolatot teremtenie az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal.

A bolgár külügyminisztérium csütörtökön a korábbi líbiai kormányzatot képviselő összes diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánította, ők azonban nem voltak hajlandók önként elhagyni a képviselet épületét. A rendőrség az új líbiai hatóságokkal egyeztetve pénteken erőszakkal eltávolította a diplomatákat a követségről. A műveletet a rendőrség különleges alakulata hajtotta végre páncélozott jármű fedezetében. Értesülések szerint a követségen fegyvereket tartottak.

A rendőrök a rajtaütést követően a képviselet kulcsait átadták az új líbiai hatóságok időközben Szófiába kinevezett képviselőjének.

Rovatok